Ercros tancarà la planta de clor a Flix i acomidarà uns 200 treballadors

La companyia justifica la mesura pel tancament de la planta de Covestro a Tarragona. També reduirà un 30% la producció de la planta de Vila-seca

19 mayo 2017 20:30 | Actualizado a 22 mayo 2017 07:54
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Ercros tancarà la planta de producció de clor a Flix (Ribera d'Ebre) i reduirà al 30% la producció de la de Vila-seca (Tarragonès). La companyia ha justificat la decisió arran l'anunci del tancament a finals de 2017 de la planta d'MDI de Covestro a Tarragona, fins aquests moments el principal consumidor de la seva producció. La marxa de la filial de Bayer, argumenten, fa "innecessària" la inversió que Ercros havia d'assumir per reconvertir la tecnologia de producció amb mercuri, que la Unió Europea ha prohibit a partir de l'11 de desembre de 2017, un sistema que utilitza en la seva totalitat la factoria de Flix i en un 70% la de Vila-seca. El tancament i la reestrucutració, admet Ercros en un comunicat a la CNMV, suposaran l'acomiadament d'entre 150 i 200 treballadors.

L'impacte per l'anunci del tancament de Covestro ha precipitat reaccions en cadena a les empreses vinculades del sector. En aquest cas, fonts d'Ercros, el principal subministrador de clor per a la planta d'MDI de la filial de Bayer, han explicat que han hagut de sortir al pas davant la inquietud que la situació generava entre els seus accionistes i als operadors borsaris traslladant a la CNMV com a fet rellevant la decisió de deixar de produir clor amb la tecnologia de cel·les de mercuri que té implantada a Tarragona a partir de desembre de 2017. La reconversió de la tecnologia de mercuri afectava la totalitat del sistema de producció de la planta de Flix i el 70% en el cas de Vila-seca I.

En bona mesura, es tractava d'una decisió gairebé anunciada amb antelació. Tal i com havia avançat l'ACN, la companyia que gestiona les plantes de Flix i Vila-seca no estava disposada a assumir, sense cap tipus d'ajut públic, la transformació tecnològica de cel·les de mercuri a membrana per continuar produint-hi clor i sosa càustica a partir de finals de 2017. Menys encara si el seu principal client per a la producció del territori, Covestro, decideix tancar portes per prendre la producció d'MDI a Alemanya. Per aquest motiu, els sindicats de la planta de la filial de Bayer havien demanat la implicació d'Ercros en les negociacions per evitar el tancament. La fermesa dels directius de Covestro de no alterar els seus plans ha acabat portant Ercros ha fet públic l'anunci.

El tancament, segons calcula la mateixa empresa, pot suposar una reducció de plantilla d'entre 150 i 200 persones. Segons dades de la mateixa Ercros, a Flix, actualment, hi treballen 119 persones després de retallades de producció i de plantilla successives dels últims anys –l'empresa va arribar a tenir centenars de treballadors i va convertir-se en un dels motor econòmics i ocupacionals del nord de la Ribera d'Ebre. La seva activitat al llarg de més de cent anys també ha acabat impulsant la neteja del fons de l'embassament de Flix, amb un cost de 165 milions d'euros públiccs-.

A Vila-seca I, la plantilla està formada actualment per 127 persones. Amb previsió d'executar la reestructuració anunciada, Ercros dotarà una provisió de 10 milions d'euros, "previsiblement al tancament de l'exercici 2017 un cop el consell d'administració acordi executar les accions que consideri adequades". Una situació, asseguren, que no suposarà deteriorament addicional en el valor dels actius afectats.

Per contra, Ercros assegura també que malgrat veurà reduïda la seva producció total en un 55%, el tancament també permetrà disminuir el percentatge de consum d'energia elèctrica, reduint l'impacte d'aquest cost en els seus comptes durant els últims anys. Això, argumenten de cara els inversors i accionistes, "permetrà alliberar avals financers i els dipòsits que els garanteixen per un import d'uns vuit milions d'euros, que aportaran liquiditat extra a la companyia per abordar els costos de l'ajust que haurà de portar a terme".

La decisió, segons augura l'empresa, suposarà a partir de 2018 una reducció de la facturació d'uns 90 milions d'euros –un 15% de l'anual- i la reducció dels ingressos bruts ordinaris d'entre 5 i 10 milions d'euros, "en funció dels ajustos de mercats que puguin produir-se com a conseqüència de la prohibició de la tecnologia de mercuri". Uns impactes, que la societat considera com a "perfectament assumibles" pel "creixent rendiment d'altres àrees de negoci del grup, com les divisions de Química Intermèdia i Farmàcia, així com per la "continuïtat de l'entorn favorable" que pot suposar el tipus canviari, "la recuperació de la construcció" i la baixada del preu del gas, que han ajudat a la "tornada a la rendibilitat de la companyia el 2015".

Comentarios
Multimedia Diari