Estació Klezmer, el nou grup tarragoní que combina música, gastronomia i història

La nova formació proposa un espectacle de teatre, música i vi kosher de Capçanes posant l’accent en les melodies que feien els jueus a l’Europa de l’Est des del segle XVIII

10 septiembre 2019 17:50 | Actualizado a 10 septiembre 2019 17:55
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Cultura, història i gastronomia en un mateix espectacle que combina teatre i música. Aquesta és la proposta cultural d’Estació Klezmer, la nova formació tarragonina que es presenta en societat aquest mes de setembre.

«Klezmer ens remet a la música que feien els jueus a l’Europa de l’Est on ja queden pocs a causa de l’Holocaust. I a més, no tothom tenia ganes de tornar. És una música que se segueix tocant i ho sé del cert perquè la meva dona és polonesa i conec el repertori», explica Pep Alcanyis, músic i membre del nou grup, integrat per tretze professionals. Es tracta de cançons compostes a finals del segle XVIII, el XIX o fins i tot principis del segle XX. «No són especialment ancestrals», revela Alcanyis.

Igual que el nom del grup, Estació Klezmer és també com es diu l’espectacle teatre-musical que s’estrenarà el pròxim dia 21 d’aquest mes a l’Antiga Audiència (20 hores), i que està basat en fets reals. En aquest sentit, l’obra explica les vivències de Moshe Haelion, ciutadà de Salònica i supervivent dels camps d’extermini nazis durant la Segona Guerra Mundial. En ell, cada peça que s’interpreta enllaça amb parts de la seva memòria personal, tot un periple a la recerca de la seva estimada Rebeca.

Música sefardita i klezmer

Musicalment parlant constarà de 14 peces klezmer, dues cançons sefardites i dos fragments operístics, acompanyat tot plegat de diverses imatges que fan referència a la història. Totes en idioma original, sigui jiddisch, polonès o hebreu. Quant a la diferència entre música sefardita i klezmer, el periodista, escriptor i autor del text, Francesc Valls-Calçada, explica que «la sefardita és històrica, que fa referència als jueus expulsats de la península Ibèrica a finals del segle XV, mentre que la segona, la klezmer, està viva».

«La música i la història combinen d’una manera brutal. Tant és així que ho vam representar unes sis vegades, es van anar sumant professionals, fins que van decidir encetar aquest projecte», assenyala Valls-Calçada. «En un principi es feia per a passar-nos-ho bé però vam pensar que era un material molt bo, amb una història i un missatge», afegeix Salvador Sabaté, mànager i encarregat de les imatges audiovisuals.

Missatge? «Que allò que va passar no es pot oblidar. Fa falta que ho recordem però al mateix temps, que la gent s’ho passi bé. No és un drama continuat. Perquè la música klezmer té emoció, alegria, nostàlgia. Ho té tot. És una música molt acolorida», puntualitza Valls-Calçada. Tanmateix, s’aprofitarà l’estrena per retre un homenatge a la comunitat gitana, víctima també de la barbàrie. I ho faran cantant el seu himne Gelem Gelem davant de l’Agrupació d’Entitats Gitanes dels Països Catalans (AGIPCAT), representada pel seu president, Paquitu Ferreres. I la gastronomia també acompanyarà, amb el vi kosher Peraj Petita, elaborat al celler de Capçanes.

Tot i que l’espectacle d’estrena té lloc sota el paraigua de les festes de Santa Tecla, aquest serà només l’inici, ja que la formació tindrà continuïtat. Igualment, neix amb la voluntat de ser un projecte solidari, en benefici de la restauració de Ca la Garsa, a Tarragona. Per tot plegat han posat en marxa un Verkami al que es pot accedir al web verkami.com/projects/24329-estacio-klezmer

Comentarios
Multimedia Diari