Europa aprova limitar l'ús de bosses de plàstic a 40 a l'any per persona i exigeix que siguin de pagament

L'eurodiputat d'Unió, Francesc Gambús, destaca que Catalunya té "els deures molt ben encarats"

ACN

Whatsapp
L'eurodiputat de CiU Francesc Gambús amb una bossa reutilitzable. Foto: ACN

L'eurodiputat de CiU Francesc Gambús amb una bossa reutilitzable. Foto: ACN

L'Eurocambra ha aprovat aquest dimarts reduir el consum de bosses de plàstic d'un sol ús a 90 a l'any per persona a finals del 2019 i a 40 a finals del 2025, el que suposa una caiguda del 80% respecte a les xifres actuals. La normativa, aprovada a Estrasburg, també preveu que les bosses de plàstic siguin de pagament a partir del 2018. L'eurodiputat de CiU, Francesc Gambús, ha celebrat l'aprovació de la normativa, assenyalant que Catalunya té "els deures molt ben encarats" perquè ja ha reduït en més d'un 50% l'ús de bosses de plàstic, que és de 156 per persona i any, que a la UE arriba, de mitjana, a les 200.

L'eurodiputat d'Unió, Francesc Gambús ha assegurat que a Catalunya ja es treballa per reduir les bosses de plàstic des del 2007 i que els resultats són "esperançadors" perquè al 2012 es va aconseguir una reducció del 54%. L'eurodiputat també ha explicat que l'objectiu a Catalunya és reduir a 33 bosses per persona i any el proper 2020. "Anem per davant de la mitjana de la UE en aquest camp i ens n'hem de sentir orgullosos", ha explicat Gambús.

L'eurodiputat de CiU ha celebrat la "tasca de presa de consciència" que s'ha fet a Catalunya per reduir l'ús de bosses de plàstic i ha alertat que "els establiments que per estratègia et regalen la bossa" ja no ho podran fer a partir de finals del 2018. "Les bosses s'hauran de pagar", ha dit Gambús, precisant que la normativa no afectarà, però, les bosses de plàstic més fi que es fan servir per posar el peix o la fruita.

El model alternatiu a les bosses de plàstic pel que advoca el Parlament Europeu és, en paraules de Gambús, "el de les nostres àvies". "El cistell, les bosses de tela per comprar el pa, bosses que puguis fer servir quantes més vegades millor", ha explicat. L'eurodiputat democratacristià ha remarcat que la bossa de plàstic "s'utilitza cinc minuts" però calen 500 anys per eliminar-la. "Hem de fer passes endavant per entregar als nostres fills un planeta més net", ha indicat.

L'Eurocambra també ha demanat a la Comissió Europea que s'avaluï l'impacte sobre el medi ambient dels materials plàstics oxo-biodegradables, que són aquells que es fragmenten en petites partícules, i que proposi les mesures pertinents. D'altra banda, la CE també haurà de proposar l'etiquetatge i mesures de marcatge per reconèixer a escala europea les bosses de plàstic biodegradables i compostables.

Temas

  • ECONOMÍA

Comentarios

Lea También