Excel.lència castellera

La Colla Vella carrega el 4de10 amb folre i manilles i els Castellers de Vilafranca descarreguenel 3de10fm. Trio de gamma extra de la Jove i els Xiquets completen els dos castells de 9 pisos

19 mayo 2017 18:08 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:13
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La diada del Primer Diumenge d’aquestes festes de Santa Tecla serà recordada durant molt de temps. Tres castells de deu pisos, entre ells el primer que es descarrega a Tarragona de la mà dels Castellers de Vilafranca, el tercer 4de10fm de la història dels castells, la reacció d’orgull i coratge de la Colla Jove dels Xiquets de Tarragona i el punt d’inflexió dels Xiquets de Tarragona són alguns dels molts titulars que deixa la diada d’ahir diumenge.

La Vella continua somiant

La Colla Vella dels Xiquets de Valls va tornar a fer història a la ciutat de Tarragona, carregant els dos castells de deu pisos en una mateixa actuació, un d’ells, el 4de10fm, per primer cop a la seva història.

Els rosats tenien un programa molt ambiciós i des de ben aviat van jugar fort optant pel 3de10 amb folre i manilles com a castell de sortida. Els fruits d’haver-lo treballat com mai a l’assaig i el fet d’haver-ne descarregat dos aquesta temporada eren arguments suficients per creure que els vallencs podien fer-ho un tercer cop, però en aquesta ocasió el castell ja no va pujar amb la mateixa solvència que en les altres ocasions, fent treballar de valent tant les manilles com els pisos superiors del tronc.

Una canalla ràpida i decidida, així com l’esforç titànic dels castellers, van fer que el 3de10 es carregués sense gairebé cap possibilitat de poder-lo defensar més.

A la segona ronda van optar per tornar a recuperar la confiança al 100% amb un castell que s’havien fet seu, el 4de9 amb folre i el pilar.

L’execució del castell la van realitzar pràcticament de memòria, com han acostumat al públic casteller a veure durant aquestes darreres temporades, però un cop l’espadat de 7 amb folre va quedar alliberat, l’enxaneta i la sisena del pilar es van despenjar, trencant així amb la magnífica ratxa que els del Portal Nou mantenien amb aquesta estructura. Curiosament, la darrera vegada que la Vella ‘només’ carregava aquest castell fou a la diada del Primer Diumenge del 2015.

Les cares entre els castellers de la Colla Vella feien notar que no estaven satisfets ni de bon tros, tot i carregar dos castells de la dificultat del 3de10 i el 4de9fp. Tot i no estar satisfets al 100%, a la tercera ronda van apostar per tornar a atacar el monstre, el 4de10 amb folre i manilles.

A diferència de Sant Fèlix, el castell des de bon començament va mostrar una mida excel·lent i el peu de l’estructura va poder treballar amb fermesa i comoditat. El públic congregat a plaça veia, incrèdul, amb quina facilitat la Vella anava alçant l’estructura, fins a acabar esclatant en una de les ovacions més eixordadores que es recorden a la plaça de la Font en el moment de l’aleta.

Era el primer 4de10fm de la colla i el tercer que veu el món casteller. Quan semblava que la Colla Vella podria descarregar-lo, quan anaven a sortir sisens finalment el castell va acabar cedint, i es quedaren a pocs segons de poder-lo completar. La Colla Vella va optar per finalitzar una actuació històrica amb el pilar de sis.

El primer 10 descarregat

Els Castellers de Vilafranca van regalar a la ciutat de Tarragona el primer 3de10 descarregat, en un altre recital dels vilafranquins.

Els de la camisa verda ho havien anunciat públicament, el seu objectiu era tornar a descarregar el 3de10 amb folre i manilles per quarta vegada aquesta temporada. A diferència de les tres anteriors ocasions, el d’ahir va ser el més treballat, ja que des de bon començament va fer que els castellers l’haguessin de suar de valent.

L’estructura no va pujar amb comoditat, i just després de l’aleta, els Castellers de Vilafranca van defensar-lo de manera èpica, en alguns moments al límit, però la rapidesa i agilitat de la canalla van permetre que els de Toni Bach puguin presumir des d’ahir de pòquer de 3de10fm aquest 2016, a banda de descarregar de ser la colla que aconsegueix descarregar per primera vegada un castell de 10 pisos a la ciutat de Tarragona.

A la segona ronda van apostar pel que és el ‘seu’ castell, el 3de9 amb folre i l’agulla. Tot i algun tremolor, els Verds han demostrat perquè són amos i senyors d’aquesta estructura, que han tornat a descarregar per sisena ocasió aquesta temporada. En tercera ronda han optat per tornar a completar de manera excel·lent el 2de9 amb folre i manilles, i han tancat en el que ha estat una actuació brillant amb un nou pilar de 8 amb folre i manilles, el setè d’aquest curs casteller.

La Jove treu l’orgull

Descarregar dos castells de gamma extra com són el 5de9 amb folre i el 9de8; carregar un pde8fm i no sortir del tot content de plaça. Aquesta és la prova que l’ambició i les ganes de seguir creixent de la Colla Jove dels Xiquets de Tarragona no tenen aturador, tot i no poder-se’n sortir amb el màxim objectiu de la diada que s’havien proposat, el 3de9 amb folre i l’agulla.

Els de la camisa lila van iniciar la diada apostant d’entrada per un 5de9 amb folre de postal. L’estructura en cap moment va perdre la mida ni va posar en dificultats serioses els tarragonins, que s’anotaven d’aquesta manera la quarta supercatedral de la temporada. Just després, arribava el torn del gran repte fixat per la Jove de Tarragona, el 3de9 amb folre i l’agulla.

L’estructura va pujar amb fermesa fins a l’aleta del tres, però aleshores uns segons de retard perquè s’acabés de bastir el pilar per dins, i el tancament dels pisos superiors, va fer que un dels quints perdés la posició, fent que el castell acabés cedint. Els del Cós del Bou van agafar aire optant pel 4de9 amb folre, que tot i el neguit als pisos superiors van poder completar sense excessives dificultats; per a finalment tancar la diada amb el setè 9de8 descarregat de la temporada.

A la ronda de pilars, la Jove va tornar a apostar per el pilar de 8 amb folre i manilles, que va quedar carregat.

Punt d’inflexió

Els Xiquets de Tarragona tenien motius suficients per estar satisfets per la feina realitzada, tot i l’entrebanc amb el 2de8 amb folre carregat, el fet de poder descarregar per primera vegada aquesta temporada el 3de9f amb folre i el 4de9 amb folre els suposa una injecció de moral.

Els de la camisa ratllada van optar per iniciar la diada del Primer Diumenge amb el 3de9 amb folre. El castell es va mostrar molt bé de mida, si bé en el moment de la descarregada van haver-lo de treballar una mica més del compte.

Just després venia un dels comptes pendents dels Xiquets aquest 2016, el 4de9 amb folre, que havien descarregat en l’única ocasió en què el van dur a plaça, a la diada de les Cultures d’Altafulla del juliol passat, i que ahir, tot i haver-lo de defensar a la baixada, van poder tornar a completar.

Amb els dos castells de nou pisos al sarró, els matalassers van rebaixar pretensions optant per afrontar amb el 2de8 amb folre a la tercera ronda. Tot i haver-lo descarregat fins a quinze ocasions aquesta temporada, ahir va acabar cedint tot just després d’haver-lo coronat.

No obstant això, els Xiquets de Tarragona van tenir ahir un punt d’inflexió més que esperat després d’un primer tram de temporada complicat, podent afrontar així amb ambició els propers reptes: la diada de Santa Tecla d’aquest divendres i, sobretot, d’aquí a quinze dies al Concurs de Castells a la Tarraco Arena Plaça.

Comentarios
Multimedia Diari