Gran manifestació a Barcelona en solidaritat amb els electes investigats

Artur Mas assegura que 'no defallirem', mentre que Carme Forcadell recorda que 'en democràcia qui posa i treu presidents del Parlament són els diputats'

19 mayo 2017 17:24 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:45
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Amb el lema ‘Per la democràcia. Defensem les nostres institucions’, unes 80.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, van concentrar-se a l’avinguda Maria Cristina de Barcelona per fer costat a les institucions públiques catalanes i als representants electes que estan sent investigats per diferents causes relacionades amb el procés. L’acció d’aquest 13-N va convocar-la l’ANC, Òmnium Cultural i l’AMI. Més de 170 autocars van arribar des de diversos punts del territori els participants de la concentració, que va comptar amb l’assistència, entre d’altres, de representants polítics amb causes obertes com la presidenta del Parlament, Carme Forcadell; l’expresident de la Generalitat Artur Mas; els exconsellers Joana Ortega, Irene Rigau i Francesc Homs; l’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, i el regidor de Vic Joan Coma. Les entitats independentistes van avisar que «és l’hora de la mobilització permanent» i van defensar que si l’Estat ataca un sol càrrec electe, ataca tot un poble.

El cantant de Lax’n’Busto, Salva Racero, va exercir de presentador de l’acte, amb la col·laboració dels actors Mercè Martínez, Marc Martínez i Pep Ferrer, que van recordar totes les iniciatives i lleis suspeses pel TC, així com els procediments judicials oberts contra càrrecs catalans. També van llegir els articles de la Declaració de Drets Humans que emparen el dret a l’autodeterminació i Mercè Martínez va cantar L’Estaca i Els Segadors .

Des d’Òmnium Cultural, el seu president, Jordi Cuixart, demanava a les forces polítiques i representants institucionals que mantinguin el «sentit d’estat i la generositat per assolir la república catalana», que estiguin «a l’altura del moment històric» que està vivint Catalunya.

També va adreçar-se als ciutadans, a qui advertia que ara cal preparar-se «forts, units, cohesionats, alegres i combatius, perquè començar l’hora de la mobilització permanent». «Això ja no va de manifestar-nos l’Onze de Setembre, o en dies històrics. Aquí ja no està en joc la independència, sinó la democràcia i el nostre futur com a nació».

La presidenta de l’AMI, Neus Lloveras, alertava Espanya que els catalans no permetran que ataquin els seus càrrecs electes i les seves institucions. «Quan ataquen un, ens ataquen a tots».


‘Ens hi deixarem la pell’
«Volem dir a tothom que no defallirem, que som aquí i que continuarem endavant. Ens deixarem la pell perquè aquest país nostre pugui anar endavant ara i en el futur», va assegurar el president del PDECat, Artur Mas, tot just abans de participar en la mobilització. L’exconseller Francesc Homs, per la seva part, va dedicar la concentració a Mariano Rajoy, però també a PSOE i C’s, perquè «per molts suplicatoris que aprovin, la determinació del poble seguirà endavant». Joana Ortega va destacar que la mobilització de la gent és la gran força que va fer que el 9-N fos un èxit, i Irene Rigau va defensar que la democràcia vol dir també llibertat d’expressió i dret a decidir.

Per la seva part, la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, deia que «no contemplo que m’inhabilitin, perquè en democràcia, qui posa i treu presidents del Parlament són els diputats». Així de contundent va expressar-se en declaracions als periodistes.

Forcadell va assegurar que ella només contempla plegar «quan hi hagi unes altres eleccions i els diputats elegeixin un altre president», i va defensar que el que ella va fer va ser «defensar la sobirania del Parlament i el dret d’expressió i de participació». També va remarcar que «això no va d’una persona o d’una altra, sinó de defensar la democràcia», de demostrar que el poble de Catalunya «està al costat de les institucions», perquè els càrrecs electes representen la ciutadania.

Comentarios
Multimedia Diari