'Hat-trick' extra matalasser

Els Xiquets signen la millor actuació de la seva història carregant tres castells de gamma extra

19 mayo 2017 21:46 | Actualizado a 22 mayo 2017 13:02
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Quatre hores i mitja d’emoció en estat pur. La plaça de la Font de Tarragona va vibrar ahir amb la diada de Santa Tecla del Primer Diumenge, que va tornar a ser excepcional. Una diada carregada d’alegries, il·lusions, però també de decepcions i ràbia. La Jove de Tarragona, que va sortir de plaça ‘només’ amb el 5 de 9 folrat, va veure com els Xiquets de Tarragona, la seva colla rival, carregaven fins a tres castells de gamma extra, signant la millor actuació del seu historial. La Colla Vella i Vilafranca regalaven a Tarragona el 3 de 10 amb folre i manilles, carregat per les dues colles per primera vegada a la plaça de la Font, a més d’altres grans castells com el 4 de 9 sense folre o el 2 de 8 sense folre.

Tarragona es va convertir ahir en l’epicentre del món casteller i la diada de Santa Tecla del Primer Diumenge en una de les més destacades de la temporada.

La jornada va acabar amb fins a dotze castells de gamma extra, bona part carregats. De fet, la jornada va veure ahir moltes caigudes, més de les habituals. Les dificultats dels castells que ahir es van portar a plaça va alentir la diada, que es va allargar pràcticament fins a dos quarts de cinc de la tarda. Tot i això, les rondes van ser força àgils i les colles van ser molt conscients en tot moment de no alentir la construcció dels castells si no era estrictament necessari.

Una jornada que deixa reptes i deures pendents. Els Xiquets volien descarregar el 2 de 9 emmanillat, igual que els verds amb el 3 de 10. La Jove haurà de treballar també per solucionar els problemes amb el 3, i la Colla Vella també buscarà tornar a intentar el 3 de 10 aquesta temporada. Repassem la diada colla a colla.

La Vella pot amb tot

La Colla Vella no té aturador, i ahir ho van tornar a demostrar a la plaça de la Font. Els rosats viuen un moment molt dolç, i la diada d’aquest diumenge confirma el seu esplèndid estat de forma, plantejant-se castells de màxim nivell i executats amb un gran domini. El clar exemple, el 4 de 9 sense folre que ahir van tornar a descarregar amb una solvència més que envejable. La Vella tenia ganes de fer història a Tarragona, una plaça on sempre han anat a màxims, i ahir van saldar el deute amb la plaça de la Font, demostrant que poden disputar l’hegemonia del món casteller als vilafranquins.

Primers en actuar, de sortida els vallencs van triar el 4 de 9 amb folre i el pilar, un castell que enguany ja han utilitzat com a castell de sortida en diverses diades i que tenen molt dominat. Ahir el castell no va tenir el mateix resultat que les darreres actuacions, i quan s’havia descarregat el 4, el pilar de 7 amb folre va patir una forta batzegada que va fer cedir el castell, deixant-lo en carregat. Era el primer que la Vella no descarregava aquesta temporada.

Però això no va aturar una Colla Vella que venia disposada a tot, i a la segona ronda van intentar el 4 de 9 sense folre, un castell que van descarregar per primera vegada el passat 30 d’agost a la diada de Sant Fèlix a Vilafranca. Després de dos peus desmuntats, l’intent rosat del 4 de 9 es va acabar desmuntat quan Manel Urbano va decidir tirar-lo avall. Diversos problemes al pis de terços va obligar a desmuntar el castell.

Així, la colla es plantava a la tercera ronda només amb un castell carregat. Però la confiança en l’estructura era màxima i els vallencs el van tornar a intentar a la tercera ronda. Aquest cop, amb les mides ben preses, l’estructura va pujar molt còmode fins a la carregada. Després de l’aleta, el castell es va assentar i no va fer dubtar que el podrien descarregar, com així va ser. La plaça de la Font va embogir amb el castell total de la Colla Vella descarregat, a la mateixa ciutat on expliquen que l’any 1881 el van completar per primera vegada. Des de llavors, no l’havien aconseguit descarregar fins aquesta temporada. Però encara no ho tenien tot dit. Lluny d’abandonar els objectius previstos per la diada, la Vella es va guardar per a la darrera ronda el 3 de 10 amb folre i manilles. La plaça va emmudir després d’aplaudir la gesta que volia aconseguir la colla. Passades les tres de la tarda, els rosats van fer l’aleta al 3 de 10 emmanillat, el tercer del seu historial, tots carregats a Tarragona, els dos anterior al Concurs de Castells. El tronc va treballar de valent per poder-lo carregar, però va acabar cedint després de coronar-lo.

Per tancar una jornada històrica, la Vella va apostar novament pel pilar de 8 amb folre i manilles, que ahir els va quedar en carregat. Després de fer l’aleta, l’espadat va patir un fort sotrac i va acabar caient. Tot i això, la colla signava ahir la seva millor diada a Tarragona. «Estic enormement content», deia en acabar el cap de colla, Manel Urbano, i afegia que «ha estat una diada històrica per la Colla Vella». I la Vella encara no ho té tot fet, queda la diada de Reus i Santa Úrsula.

Els Xiquets la fan grossa

20 de setembre de 2015. Serà la data que els Xiquets de Tarragona recordaran per ser el dia en què van fer història, el dia en què van aconseguir carregar tres castells de gamma extra, el dia en què signaven la millor actuació del seu historial. Ahir la plaça de la Font va vibrar amb uns Xiquets imparables. Feia temps que somiaven amb l’actuació d’ahir, i tot i que els van quedar deures pendents, van sortir de plaça més que satisfets.

Els de Roger Peiró van triar de sortida el 2 de 9 amb folre i manilles. El castell que l’any passat els va proporcionar la condició de colla de gamma extra, enguany sembla que se’ls resisteix. A Sant Magí no el van poder carregar per mil·lèsimes de segon, mentre que sí que el van coronar a Torredembarra. Ahir el repte era descarregar-lo, i no va poder ser. Tot i que li van poder fer l’aleta amb força comoditat, després les manilles van haver de treballar de valent i l’estructura va acabar caient.

Tot i el contratemps inicial, la colla volia fer història i a la segona ronda no van renunciar al 5 de 9 amb folre, l’altre gran objectiu de la diada. Feia temps que la colla buscava fer l’aleta a aquest castell. Les darreres tres temporades el van intentar sense èxit a la diada de Tots Sants a Vilafranca. Enguany se’l plantejaven al setembre i a casa, un pas endavant important. Fins a la carregada, el castell tenia molt bones mides. Després va començar a patir i va acabar caient. Segurament mai no han celebrat tant una caiguda. Els Xiquets feien història ajuntant dos castells de gamma extra en una mateixa diada, i carregant per primera vegada el 5 de 9 folrat que tan anhelaven.

Després de coronar el 5, els Xiquets van optar pel 3 de 9 amb folre a la tercera ronda, per recuperar la confiança i la serenor i afrontar, a la ronda de pilars, el pilar de 8 amb folre i manilles, el tercer gran repte de la diada pels matalassers. Eren pràcticament les quatre de la tarda, i després de més d’una hora esperant, els de Roger Peiró encara tenien forces per assolir el repte. L’any passat completaven en aquesta mateixa diada el seu primer pilar de 7 folrat i intentaven sense èxit el pilar de vuit a Altafulla. Enguany l’havien treballat molt més a l’assaig, i ahir es va notar. Fins a la carregada, el castell va aguantar, però amb la sortida de l’enxaneta l’espadat va acabar trencant-se.

«Estic feliç amb matisos», deia en acabar el cap de colla. Roger Peiró destacava que «un dels gamma extra l’hauríem d’haver descarregat, però tinc un orgull màxim de la colla i el que ens ha passat avui és molt bo». Peiró també afegia que «el que tenim al pati d’assaig val molt, i ens hem pogut plantejar el 5 de 9 folrat quan fa uns anys no podíem amb el 5 de 8». Peiró no amagava, però, que «valem més del que hem fet avui, jo vull aquesta colla sempre», i acabava reconeixent que «amb el dos tenim un conflicte que no acabem de millorar».

Ahir els Xiquets van sortir guanyadors del derbi tarragoní, realitzant una millor actuació que la Jove de Tarragona+, la seva eterna rival. Una rivalitat sana i ben entesa que ajuda a fer gran el fet casteller a la ciutat. Difícil de pronosticar fa uns anys que els Xiquets carregarien fins a tres castells de gamma extra a la diada de Santa Tecla del Primer Diumenge. Ila festa major només acaba de començar. La propera oportunitat dels Xiquets per retrobar-se amb els grans castells serà el proper dimecres a la diada de Santa Tecla.

Els Verds no afluixen

Amb els punts a la mà, els Castellers de Vilafranca signaven ahir la millor actuació de la jornada castellera de Tarragona. La colla sortia immensament satisfeta de la diada, però amb el repte pendent de descarregar el 3 de 10 amb folre i manilles, un castell que se’ls resisteix aquest any i que només han pogut coronar. Ahir van calcar el que ja van aconseguir fa uns dies a Sant Fèlix.

Els verds tenien tantes ganes de descarregar el 3 de 10 i el van triar com a castell de sortida. Actuar en quarta posició els va obligar a ensenyar les cartes només començar la diada per assegurar-se d’entrada un dels seus objectius principals. L’estructura estava perfecta fins a l’entrada de la canalla. Després de coronar-lo, les manilles van haver de doblar el seu esforç, i tot i que semblava que el podrien descarregar, es va acabar trencant pel pis de sisens. Els verds tornaven a carregar el 3, i tot que estaven satisfets, el gran objectiu era descarregar-lo.

A la segona ronda van optar pel 3 de 9 amb folre i el pilar, un castell que enguany ja han descarregat en diverses ocasions i que tenen molt controlat. Ahir no va fallar, i els verds el van tornar a descarregar amb molta comoditat. Però encara quedava la tercera ronda, i els verds tenien guardat el 2 de 8 sense folre, necessari si volien respondre al 4 de 9 net descarregat per la Colla Vella i sortir triomfadors de la plaça de la Font. Els verds van fer-ne un intent desmuntat en primer terme, i a la quarta ronda hi van tornar, aquest cop carregant-lo. Per arrodonir l’actuació, els vilafranquins van descarregar un perfectíssim pilar de 8 amb folre i manilles, l’enèsim de la temporada completat amb una solvència envejable. «Sortim molt contents, la veritat és que mobilitzar tota aquesta gent a Tarragona després de Sant Fèlix és un orgull de colla», deia en acabar Pere Almirall, conscient que «el 3 de 10 no l’hem pogut descarregar i aquest era l’objectiu, però tothom ha vist que el tenim a l’abast, i que ens ha caigut quan sortien setens». Almirall destacava que «encara ens queden diades importants, el tenim i l’hem d’aconseguir descarregar. Tenim Reus i Tots Sants, i hem d’intentar mobilitzar molta gent. L’actitud de la colla ha estat per treure’s el barret». El cap de colla acabava dient que «no hem fet el 3 de 10, però és un 10 per a la colla pel que ha passat a la plaça».

Ahir van tornar a fer una demostració de força a Tarragona, amb més camises que mai.

Un mal dia per la Jove

La Jove va sortir ahir de plaça només amb el 5 de 9 amb folre carregat. I diem només perquè és un castell que fins ara no havia fallat mai i perquè, amb l’ambiciós programa que es plantejaven, va ser l’únic castell que van poder carregar. Va ser el castell triat per obrir la diada, i la caiguda inesperada de l’estructura va torçar la diada ja des de la primera ronda.

El 5 de 9 lila semblava infal·lible. Els darrers catorze els havien descarregat de manera consecutiva, una estadística prou fiable per triar-lo com a castell de confiança per la colla. Ahir no van tenir la mateixa sort, i el castell va acabar cedint, quedant en carregat.

Tot i la caiguda, la Jove no volia renunciar a intentar un dels grans objectius de la diada, el 3 de 10 amb folre i manilles. Era la segona vegada que els liles es plantejaven aquest castell. L’any passat el van carregar per primera i única vegada al Concurs de Castells de Tarragona, i ahir hi van tornar. L’havien treballat molt a l’assaig, però ahir no va ser el millor dia. El castell va pujar força bé fins que una de les setenes va relliscar quan es començava a col·locar a la seva posició i això va fer trontollar el castell, que encara va aguantar una mica més, fins que va acabar caient, quedant en intent. Castellers d’altres colles van córrer a la pinya de la Jove per evitar que s’obrís, com finalment va passar.

Després de la caiguda del 3 de 10, la Jove va renunciar a objectius més grans, i va optar pel 4 de 9 amb folre, que també van poder assolir. A la tercera ronda en feien un intent desmuntat, i a la quarta ronda va quedar en intent. La diada ja s’havia torçat i el 4 de 9 folrat, que la colla té més que assolit, tampoc no el van poder aconseguir. La Jove de Tarragona tindrà ara dos dies per recuperar-se i intentar remuntar la festa major a la diada de Santa Tecla. Feia anys que els liles no sortien de plaça amb només un castell carregat. «Ha estat una diada dolenta, lletja, negra, amarga i tots els qualificatius possibles», deia en acabar el cap de colla, Carles Ribas, que reconeixia que «hi ha molts castellers a la colla que no estan acostumats a això, ja que els darrers sis anys han estat plens de bons moments. Ara només depèn de nosaltres tornar-nos a aixecar».

Ribas afegia que «ara haurem d’analitzar com estem, de quants efectius disposem després de les caigudes i anar a Santa Tecla amb els millors castells que tinguem, serà complicat però ho intentarem». La Jove és una colla gran i té prou recursos per refer-se d’una diada com la d’aquest diumenge. I la propera oportunitat no es farà esperar, serà aquest mateix dimecres a la plaça de la Font de Tarragona, on es tornaran a veure les cares amb els Xiquets de Tarragona. El ventall de castells que han treballat és ampli i divers, i caldrà veure quins portaran dimecres a Santa Tecla.

Comentarios
Multimedia Diari