Hisenda ja ha retornat als contribuents catalans 291 MEUR de la campanya de la renda del 2014

Aquest dilluns comença el termini per presentar la declaració de manera presencial a les oficines de l'AEAT i l'ATC

19 mayo 2017 22:51 | Actualizado a 22 mayo 2017 18:10
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El ministeri d'Hisenda ja ha tornat als contribuents catalans 291,1 milions d'euros en el marc de la campanya de la renda del 2014, un 50% més que l'any passat en aquestes dates. L'increment s'explica sobretot perquè enguany es va poder començar a presentar la declaració per Internet el 7 d'abril, dues setmanes abans que ara fa un any. De fet, s'han presentat ja 758.245 declaracions a Catalunya per via telemàtica, un 22% més que l'any passat en les mateixes dates. Aquells que prefereixin fer els tràmits de manera presencial poden fer-ho a partir d'aquest dilluns en 31 oficines de l'Agència Tributària espanyola (AEAT) i una cinquantena de l'Agència Tributària de Catalunya (ATC).

Els 291,1 milions d'euros que ha ingressat Hisenda suposen la meitat de l'import total de les declaracions ja tramitades que han sortit a retornar, que en conjunt sumen 578,5 milions. De les declaracions ja presentades a Catalunya, en 85.676 casos és el contribuent el que ha d'abonar una quantitat, per un valor que en total ascendeix a 68,5 milions d'euros.

Al conjunt de l'Estat, l'Agència Tributària ha tornat fins ara 1.711 milions d'euros, un 49% més que l'any passat en aquetes dates. Igual que a Catalunya també ha augmentat, en un 19,1%, el nombre de declaracions tramitades i més de 4,6 milions de contribuents ja l'han presentada.

Aquestes dades corresponen a declaracions presentades per via telemàtica. Fins aquest dilluns no ha començat la possibilitat d'anar a fer els tràmits a les oficines. Des de dimecres passat es pot sol·licitar cita prèvia i de moment l'AEAT ja n'ha assignat 110.000 de les 377.918 que es donaran al llarg de la campanya a Catalunya. Per ara només es pot demanar cita prèvia per als propers dies i l'oferta s'anirà ampliant de forma progressiva.

El motiu de la dosificació és que l'administració ha constatat que quan els usuaris reserven amb molta antelació hi ha un alt índex de persones que finalment no s'hi presenten. El delegat especial de l'AEAT, Gonzalo David García de Castro, ha justificat que la intenció és gestionar el sistema de la forma més "racional i eficient" possible. La data límit per concertar una trobada és el 29 de juny, un dia abans de la finalització de la campanya de la renda. García de Castro ha garantit que tothom que ho demani serà atès. "La clau és cap cita abandonada i cap ciutadà sense atenció", ha subratllat.

Per presentar la declaració presencialment, els ciutadans poden adreçar-se a les 31 oficines de l'AEAT -que suposen 352 punts d'atenció personalitzada-, de les quals n'hi ha 3 a Lleida, 4 a Girona, 3 a Tarragona i 21 a Barcelona. De les 31 oficines de l'AEAT, 7 són plataformes compartides amb l'ATC, ubicades a Barcelona, Girona, Lleida, Reus, la Seu d'Urgell, Tarragona i Tortosa. D'altra banda, els contribuents també poden anar a les 46 oficines liquidadores que té la Generalitat d'arreu de Catalunya, de les quals 22 són a Barcelona, 11 a Girona, 7 a Lleida i 6 a Tarragona i les 4 delegacions que l'Agència Tributària té a cada una de les demarcacions. En total l'ATC té distribuïts per tot Catalunya 91 punts d'atenció personalitzada.

 

El tram autonòmic de l'IRPF: 7.418 MEUR

Les previsions de la campanya del 2014 apunten que Catalunya es presentaran 3,47 milions de declaracions de la renda, de les quals 2,515 seran a retornar per part de l'administració i 858.000 a ingressar, per uns imports de 2.065 MEUR i 1.604 MEUR, respectivament. Segons està previst als pressupostos del 2015, la Generalitat preveu ingressar 7.418 MEUR en concepte de bestreta del tram autonòmic de l'IRPF, tal com ha recordat en roda de premsa la directora de l'Agència Tributària de Catalunya, Teresa Ribas.

Coincidint amb la campanya de la renda, alguns ciutadans també tenen l'obligació de presentar la declaració de l'impost sobre el patrimoni. D'acord amb la legislació actual, ho han de fer els contribuents que disposin de béns i drets per un valor superior a 2 MEUR o bé quan, després d'aplicar els mínims exempts -de 500.000 euros per contribuent- i les bonificacions pertinents, la quota resulti a ingressar. El Govern té previst que enguany es presentin 75.012 declaracions a Catalunya per un import total de 441 milions d'euros. La presentació de la declaració de patrimoni s'ha de fer per via telemàtica però els contribuents poden anar a assessorar-se a les oficines de l'Agència Tributària.

 

Comentarios
Multimedia Diari