Implanten una vàlvula pulmonar al cor d'un nen de 16 kg

El nen patia un cardiopatia congènita anomenada Tetralogia de Fallot, que consisteix en un escàs desenvolupament de la vàlvula i l'artèria que porten la sang del seu cor cap als pulmons

19 mayo 2017 15:41 | Actualizado a 23 mayo 2017 09:20
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

 Cardiòlegs pediàtrics de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona han implantat amb èxit una nova vàlvula pulmonar per cateterisme al cor d'un nen 7 anys i de només 16 quilos de pes, el pacient més petit intervingut al món amb aquesta nova tècnica.

Segons ha informat avui l'hospital barceloní, l'operació es va dur a terme el mes d'agost passat a un nen de 7 anys i de només 16 quilos de pes per canviar-li la vàlvula pulmonar del seu cor per mitjà d'un cateterisme cardíac.

L'equip de metges del Servei de Cirurgia Cardíaca i Cardiologia Pediàtrica de Vall d'Hebron, després de valorar l'anatomia del cor del nen, va poder substituir-li la seva vàlvula pulmonar, utilitzant una nova vàlvula artificial dissenyada per a adults, però que encaixava amb la lesió del petit.

El nen patia un cardiopatia congènita anomenada Tetralogia de Fallot, que consisteix en un escàs desenvolupament de la vàlvula i l'artèria que porten la sang del seu cor cap als pulmons, amb una comunicació entre els dos ventricles que provocava que li faltés oxigen.

Els cirurgians cardíacs pediàtrics, liderats per Raúl Abella, el van operar dues vegades a cor obert, als 9 i als 21 mesos de vida, reparant-li així els defectes del cor amb èxit.

Malgrat això, la vàlvula pulmonar del nen va seguir deteriorant-se a mesura que el nen creixia, fet que li provocava una insuficiència cardíaca severa.

Davant aquesta situació, l'equip mèdic va optar per sotmetre'l a una intervenció innovadora i pionera, la substitució de la vàlvula pulmonar del nen sense recórrer de nou a una intervenció a cor obert.

La intervenció va ser feta pel doctor Pedro Betrián, responsable de la Unitat d'Hemodinàmica Pediàtrica del Servei de Cardiologia Pediàtrica, amb Gerard Martí, responsable de la Unitat d'Hemodinàmica dels pacients adults amb cardiopaties congènites del Servei de Cardiologia.

El pacient va ser donat d'alta poques hores després i 6 mesos després, el nen s'ha recuperat molt bé i torna a fer vida normal.

El fet innovador d'aquest nou procediment, segons ha explicat Betrián, consisteix en la utilització d'aquesta vàlvula, que ja s'utilitza des del 2008 al Vall d'Hebron en pacients adults per al tractament de lesions aòrtiques, però que no s'havia usat mai en un nen tan petit amb Tetralogia de Fallot.

Betrián ha destacat que "els avanços tecnològics permeten als hemodinamistes pediàtrics resoldre per cateterisme molts problemes que abans feien necessària una cirurgia a cor obert, i que ara es poden fer de manera menys invasiva i amb una recuperació de poques hores".

Segons ha assenyalat el cap de Cardiologia Pediàtrica, Ferran Rosés, "aquesta nova intervenció, pionera en el món, amplia el ventall d'opcions de tractament per als nens que pateixen malalties cardíaques i consolida a l'Hospital Vall d'Hebron com a centre líder en el diagnòstic i el tractament dels nens amb cardiopaties congènites".

Comentarios
Multimedia Diari