Impressores 3D permetran fer pell artificial per a cremats

08 septiembre 2017 07:28 | Actualizado a 08 septiembre 2017 07:31
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La possibilitat d’imprimir pell sintètica mitjançant bioimpressores 3D per tractar casos de cremades greus és un dels principals avenços que es van presentar ahir al 17è Congrés de l’European Burns Association (EBA), que se celebra a Barcelona fins al 9 de setembre.

El recentment nomenat president de l’EBA, Joan Pere Barret, cap del servei de Cirurgia Plàstica i Cremats de l’Hospital de la Vall d’Hebron, va explicar que està previst que l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) doni llum verda a final d’any a l’ús de la bioimpressió 3D a Espanya.

Aquestes bioimpressores es carreguen amb ‘cartutxos de cèl·lules’, que, mitjançant un programa informàtic, poden imprimir teixit viu sobre un material sintètic i generen un tipus de pell artificial de millor qualitat que la pell cultivada, que és la que s’utilitza avui dia per a tractaments a cremats.

Un sistema més ràpid

Fins ara, el cultiu de pell possibilitava la creació de nous teixits a partir de cèl·lules vives o restes orgàniques, els quals s’elaboren en laboratoris d’enginyeria de teixits, però que impliquen un llarg i complicat procés, amb resultats millorables.

«La bioimpressió fa que sigui un procés molt ràpid. Ara hem d’esperar setmanes per cultivar pell, mentre que amb la bioimpressió podrem anar molt més ràpid i podrem cobrir i curar les persones de forma immediata, i així prevenir infeccions i millorar les possibilitats de supervivència», va destacar Barret.

La impressió de teixits artificials, tanmateix, encara no ha aconseguit generar vasos sanguinis o fol·licles pilosos que permetin la pigmentació i la protecció solar de la pell.

«No es tracta de pell al 100%, però ja s’assembla molt. Els resultats preclínics, mentre esperem els clínics, s’assemblen molt a la pell humana. Encara no tenen capil·lars, ni pèls, ni melanina, ni pigments; però ens hi estem acostant i creiem que en la pròxima dècada podrem imprimir capil·lars», va explicar Barret.

Comentarios
Multimedia Diari