Jordi Ausàs ja és a la presó

L'exconseller de Governació va ingressar dijous al vespre al Centre Penitenciari de Ponent

19 mayo 2017 22:28 | Actualizado a 22 mayo 2017 18:03
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L'exconseller de Governació, Jordi Ausàs, ja és a la presó. Segons fonts penitenciàries, va ingressar aquest dijous al vespre al Centre Penitenciari de Ponent. Ausàs tenia temps fins dilluns per entrar de manera voluntària a la presó, tot i que fa uns dies el seu advocat va presentar un recurs d'empara al Tribunal Constitucional per evitar complir la pena imposada per l'Audiència de Lleida i ratificada pel Tribunal Suprem (TS). Se'l va condemnar a 4 anys de presó pels delictes de contraban de tabac i pertinença a grup criminal i se li va imposar també una multa de 195.000 euros. Dues persones més van ser condemnades a 5 anys i 3 mesos de presó i cinc més a 3 anys i mig.

 

Després de diversos intents per evitar entrar a la presó, finalment Ausàs hi ha ingressat de manera voluntària aquest dijous al vespre. El seu advocat va presentar fa uns dies un recurs d'empara al Tribunal Constitucional, però el TC podria trigar mesos o fins i tot anys a resoldre'l. Tot i així, era l'últim recurs que li quedava, després que dilluns 15 de juny, el jutjat de la Seu d'Urgell li notifiqués l'ordre d'ingrés a presó emesa per l'Audiència de Lleida a instàncies del Tribunal Suprem (TS). Des de llavors, Ausàs tenia deu dies hàbils per ingressar voluntàriament en un centre penitenciari, un termini que expirava dilluns 29 de juny.

 

L'Audiència de Lleida va condemnar l'exconseller de la Generalitat i exalcalde de la Seu d'Urgell Jordi Ausàs a quatre anys de presó pel delicte de contraban de tabac i pertinença a grup criminal organitzat. La sentència considerava provat que es dedicava al contraban des de l'estiu del 2010, mentre era conseller de Governació. Dels altres 12 acusats, 7 també van ser condemnats pels mateixos delictes a entre 3 i 5 anys de presó. La màxima pena -5 anys i un dia i 390.000 euros de multa- va ser pel guàrdia civil de la duana i el responsable d'obrir el magatzem on es guardava el tabac. Els 5 acusats restants van ser absolts, entre ells, la dona d'Ausàs, per a qui fiscalia demanava 3 anys de presó i una multa d'1,4 milions d'euros per un delicte continuat de contraban i 8 mesos de presó per pertinença a grup organitzat.

 

El Tribunal Suprem va confirmar el 25 de maig la sentència que l'Audiència de Lleida va emetre el juny de 2014 en què condemnava Jordi Ausàs a 4 anys de presó. La Sala Penal del TS va rebutjar així el recurs de cassació interposat per l'exconseller contra la sentència, que va considerar provat que els vuit condemnats en aquell judici formaven part d'un grup que es dedicava a la importació i distribució il·lícita de tabac d'Andorra.

 

Ausàs va ser alcalde de la Seu d'Urgell entre els anys 2003 i 2008 i conseller de Governació a partir de l'any 2008 fins al 2010, substituint Joan Puigcercós al càrrec, que va dimitir per dedicar-se exclusivament a la presidència d'ERC. Ausàs també va ser cap de llista d'ERC per Lleida al Congrés dels Diputats, escó que no va aconseguir a les eleccions. Després de ser detingut per contraban de tabac va abandonar la militància al partit.

Comentarios
Multimedia Diari