Josep Cuní: D'ambaixador a 'enemic' del món casteller

El món casteller, indignat amb el tractament periodístic rebut aquesta setmana per part del programa de Josep Cuní, el qual va ser Padrí dels Xiquets de Valls el 2011

19 mayo 2017 22:45 | Actualizado a 22 mayo 2017 18:15
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El món casteller s’ha indignat en bloc aquesta setmana arran del que ha considerat un tractament injust i poc rigorós per part del programa 8 al dia, de 8TV, un espai que curiosament dirigeix i presenta el qui fou, l’any 2011, Padrí dels Xiquets de Valls, Josep Cuní.

La polèmica va sorgir dilluns, quan al programa es va entrevistar l’excastellera Nativitat Tapia, autora del llibre L’últim castell, en què explica com, arran d’una caiguda amb la seva colla, la Jove de Vilafranca va patir greus lesions i, fins i tot, va perdre un ronyó.

Les xarxes socials no van tardar a bullir de reaccions de castellers i aficionats indignats, no tant pel que explicava la Nativitat, com sobretot per com Josep Cuní –suposat ambaixador dels castells– i els seus col·laboradors van jutjar l’activitat i els seus riscos a partir d’afirmacions inexactes, si no directament falses; tot plegat, a més, sense que a la tertúlia s’hi hagués convidat cap representant del món casteller.

Tal va ser el rebombori que, l’endemà, Cuní va reprendre el tema, aquest cop sí, convidant el director mèdic de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC), Dani Castillo. Però, lluny de rectificar, Cuní i els seus col·laboradors van insistir en les seves opinions i, altre cop, en afirmacions alarmistes i en cap cas contrastades.

Rebuig dels companys

Aquesta vegada ja no van ser només les xarxes socials les que van reaccionar, sinó que fins i tot l’Agrupació de Periodistes especialitzats en el fet casteller va mostrar el seu «rebuig» a l’actitud de Cuní. «Es va malmetre la imatge del fet casteller repetidament, comparant-lo amb els esports d’aventura i, fins i tot, amb les curses de braus», denuncien els periodistes castellers, que afegeixen que durant l’entrevista a Nativitat Tapia «es van fer afirmacions categòricament falses com que l’accés de la canalla al fet casteller ha estat causat per l’inici de la ‘competició’ i que cada cop es busquen nens més petits per fer-los pujar als castells».

Ja respecte del programa de dimarts, el comunicat dels professionals recorda que «Cuní va asseverar de manera clarament desinformada que ‘d’una polèmica en va sortir la normativa que les enxanetes anessin amb casc’, afirmació que va haver de ser rectificada pel doctor Castillo».

El comunicat també critica que «les afirmacions tant del presentador com dels col·laboradors es van basar essencialment en la percepció personal i no van estar contrastades», i que Cuní «només va convidar un expert en la matèria en segona instància, després de la pluja de crítiques dins i fora del món casteller». «Lamentem que el format de tertúlia serveixi de paraigua per a tot tipus d’afirmacions falses i no contrastades», conclouen els periodistes.

Comentarios
Multimedia Diari