Julià de Jòdar i Josep Manel Busqueta dimitiran com a diputats de la CUP

"Hem apartat la pedra del camí", assegura Benet Salellas després que el Consell Polític hagi ratificat l'acord amb 44 vots a favor, 9 en contra i 7 abstencions

19 mayo 2017 20:39 | Actualizado a 22 mayo 2017 07:50
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Els diputats de la CUP Julià de Jòdar i Josep Manel Busqueta són els dos parlamentaris que deixaran la seva acta de diputat després del ple d'investidura d'aquest diumenge a la tarda. És la decisió que ha pres el Consell Polític i el grup d'acció parlamentària, i que està inclòs en l'acord amb Junts pel Sí per desencallar la investidura. "És un gest instrumental, mai una assumpció de crítica" cap a De Jòdar i Busqueta. Així ho ha anunciat en roda de premsa Benet Salellas. No s'ha decidit encara quins són els diputats que s'incorporaran, a més, a la dinàmica de treball amb JxSí. Tampoc han anunciat el sentit del vot durant el debat d'investidura. Qui parlarà en nom de la CUP serà la seva portaveu Anna Gabriel. El CP i GAP ha ratificat l'acord amb JxSí per 44 vots a favor, 9 vots en contra i 7 abstencions. "Hem apartat la pedra del camí".

Després de reunir-se durant unes tres hores en Consell Polític i Grup d'Acció Parlamentària –el secretariat i els diputats s'han reunit a primera hora-, la CUP ha decidit que els parlamenaris que dimitaran, segons requereix l'acord d'investidura amb Junts pel Sí, seran Julià de Jòdar i Josep Manuel Busqueta.

"No és un tema de vencedors ni vençuts, ni d'intercanvi de presoners", ha assegurat Salellas al costat de la portaveu de la formació al Parlament, Anna Gabriel. "Si per justificar l'acord, hi ha qui les necessita, les posem". Ara bé, Salellas, que ha assegurat que tots els deu diputats han fet un pas per renunciar a l'acta, ha volgut deixar clar també que els noms de Jòdar i Busqueta responen a un "gest instrumental" a favor de la creació de la república i no "com a assumpció de crítica" d'aquestes dues persones, que continuaran treballant dins dels grup parlamentari.

Salellas ha afegit en aquest sentit que les dimissions d'aquests dos diputats és una proposta que van posar sobre la taula de negociació els independents de Junts pel Sí per "desenrocar" la situació en una negociació que va acabar in extremis aquest dissabte. "Des de la falta de cultura personalista ni l'individualisme com a valor política, hi renunciem". "Hem apartat del camí, ara i sempre som generosos", ha insistit un cop més.

D'aquesta manera, després del ple d'investidura es renovarà el 40% del grup cupaire ja que "a data d'avui" ni Antonio Baños ni Ramon Usall han formalitzat cap sol·licitud per "reingressar" al grup parlamentari. A partir d'aquí, si tot segueix igual, el relleu serien Mireia Boya per Lleida i Mireia Vehí i Joan Garriga per Barcelona. Queda "pendent" tancar qui seria el tercer diputat que entraria per Barcelona. Els cupaires es reorganitzaran un cop passi el ple d'investidura. No tenen clar qui exercirà les tasques institucionals –Baños era president del grup parlamentari. Ara per ara només han decidit que sigui Anna Gabriel qui intervingui en nom de la CUP al debat d'investidura d'aquest diumenge a la tarda. No han explicat el sentit del seu vot per investir Carles Puigdemont com a 130è president de la Generalitat.

 

I Mas "a la paperera de la història": "Hem apartat la pedra del camí"

Salellas ha fet servir paraules dures contra Artur Mas per celebrar un acord "positiu" perquè "fa avançar cap a la ruptura amb l'estat espanyol" a partir de la declaració del dia 9 de novembre i de l'aprovació dels annexos en clau social. En segon lloc, ha assegurat que estan contents perquè: "Hem apartat la pedra del camí que no deixava avançar", en clara referència a Mas.

L'acord preveu que dos diputats de la CUP s'incorporin a la dinàmica de Junts pel Sí. Els cupaires no han definit encara qui seran. Ara bé: "volem deixar clar que som un grup parlamentari de deu diputats, amb veu pròpia, que continuarà parlant com a portaveus de les nostres assembles". Els diputats que s'hi incorporin "vetllaran i garantiran l'avenç" cap a la ruptura.

D'aqueta manera, Salellas ha assegurat que es visualitzaran clarament dues forces independentistes al Parlament. "No hem canviat aquest equilibri". "Mà estesa a la construcció de la república, puny tancat a les retallades; que ningú ens insinuï o intoxiqui; no ens lliga per polítiques antisocials, ni pressupostos retalladors, sinó que lliga Junts pel Sí per un full de ruta cap a la independència".

Per tot plegat, Salellas ha assegurat que els cupaires han enviat Artur Mas "a la paperera de la història", i també als consellers Felip Puig, Irene Rigau i Boi Ruiz. "I hi enviarem a tots els que pretenguin mesures antisocials", ha afegit. Creuen que avui s'ha escrit "la darrera pàgina del pujolisme, que ja és també a la paperera de la història".

 

Les crítiques

 

Salellas ha reivindicat, malgrat "les crítiques, les caricatures i les bromes" externes, el procés assembleari que han seguit des del debat polític de Manresa, l'assemblea de Sabadell i el Consell Polític del primer cap de setmana de gener. Sobretot perquè ha constatat al final una decisió compartida per la militància: "Ni Mas ni març". "No ho decideixen quatre polítics sinó milers de persones discutint al carrer, fent un autèntic procés d'apoderament popular".

En la reunió del Consell Polític i del grup d'acció parlamentària, on han participat una setantena de persones, l'acord amb Junts pel Sí ha estat ratificat per 44 vots a favor, 9 en contra i 7 abstencions.

Comentarios
Multimedia Diari