Junqueras assegura que ha plantejat a Mas presidir un govern d'unitat encara que CiU perdés les eleccions

El líder dels republicans confia que hi haurà eleccions "ben aviat" i demana "un gest" a Mas

19 mayo 2017 23:53 | Actualizado a 23 mayo 2017 09:19
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha assegurat que ha plantejat al president de la Generalitat, Artur Mas, estar al capdavant d'un "govern de màxima unitat possible" encara que CiU perdés unes eleccions en què finalment s'hi concorregués per separat. Junqueras ho ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio com una de les fórmules d'una Esquerra "molt generosa" per arribar a l'acord. "Jo li he dit, sí, és una opció, i tant", ha afirmat el líder dels republicans. Junqueras ha insistit en utilitzar la fórmula que "sumi més" -no "embarrancar-se" amb la llista única- de cara uns comicis que preveu "ben aviat". En aquesta línia, ha tornat a demanar "un gest" a Mas.

 

El president dels republicans assegura que ERC és i serà molt generosa fins i tot amb les propostes que el propi Junqueras va plantejar com a full de ruta de la seva formació. Un nom compartit, programa conjunt , actes de campanya, independents que funcionessin de "ròtula de conjunció" i un govern d'unitat. Sobre qui ha de presidir aquest govern, Junqueras ha insistit en una generositat absoluta. Al detall, i en ser preguntat sobre si ha ofert personalment a Mas presidir aquest executiu de concentració encara que Convergència perdi les eleccions ha afirmat que sí. "Jo li he dit, sí, és una opció, i tant", ha reblat a Catalunya Ràdio, davant d'uns resultats electorals on es concorri per separat.

 

No ha especificat què hi ha va respondre Mas i ha assegurat però que en qualsevol cas no és "rellevant" qui estigui el capdavant, tampoc ell en una "república catalana", sinó que és prioritari construir-la.

 

El republicà no desisteix d'insistir en la necessitat de demanar eleccions i assegura que està convençut que seran "ben aviat". No veu esculls en la negociació dels darrers dies amb Mas i s'ha mostrat convençut també que es posaran d'acord "fruit de les majories" que s'aconsegueixin a la cambra.

 

El líder d'ERC ha insistit que la fórmula més fructífera per concórrer a les eleccions és la que proposen els republicans, una llista paraigües perquè és la que "inclou més gent". En aquest sentit ha alertat que sota una candidatura unitària fugiran vots: algú votarà Podemos perquè ERC es presenta amb CiU, o dinàmiques semblants, ha exemplificat. Junqueras, que no presta gaire atenció a les enquestes, ha dit, sí que ha recordat que les estadístiques donen poca viabilitat a la llista única. "Embarrancar-se amb una proposta que enlloc diu que sigui millor és una mica complicat", ha etzibat.

 

En qualsevol cas, ha demanat "un gest" al president per convocar eleccions després que els republicans, creu, ha fet una "allau de gestos" aquests dies al Parlament amb els pressupostos per desencallar la convocatòria electoral.

 

Finalment ha mostrat "màxim respecte" per la formació de Pablo Iglesias i ha insinuat que veu més fàcil posar-se d'acord amb Podemos "a l'hora de netejar que amb segons qui, algú que no estigui tant net i que no tingui tantes ganes de netejar, hi ha partits més bruts que d'altres", ha reivindicat Junqueras.

 

Pressupostos

Junquera ha assegurat també que és partidari de prorrogar els pressupostos cinc mesos mentre es convoquen eleccions i, en cas que surti el sí a les independència en clau plebiscitària, començar a treballar com un estat "des del primer moment". Junqueras creu que no té sentit aprovar uns pressupostos que no preveuen estructures d'estat i assegura que amb pròrroga no perilla la catorzena paga als treballadors públics.

Comentarios
Multimedia Diari