Junqueras diu que el Govern té les dades fiscals que li correspon per llei

El vicepresident veu possible avançar el referèndum a abans de l'estiu com demana la CUP si s'intensifica la pressió judicial sobre el procés independentista

19 mayo 2017 16:33 | Actualizado a 19 mayo 2017 16:33
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, defensà ahir que el jutge i ja exsenador d’ERC Santi Vidal es va explicar «molt malament» quan va dir que la Generalitat té de forma il·legal les dades fiscals dels catalans, i negà que el Govern hagi comès cap il·legalitat. Segons Junqueras, Vidal és una persona que ha patit i ha estat perseguida injustament, després de ser suspès com a jutge per redactar una Constitució catalana, però que ara «ha comès un error a l’hora d’explicar-se i ha assumit la seva responsabilitat», ja que presentà la seva dimissió com a senador.

Sobre si el Govern té les dades fiscals de tots els catalans, Junqueras assegurà que tenen «totes les que tenen per llei» procedents de la gestió que fan dels impostos propis de la Generalitat i de la participació que tenen en els cedits, a més d’afegir que els creuen per combatre el frau fiscal. «Tot el que fem ho fem dins l’estricte marc legal», insistí Junqueras.

Totalitaris i xenòfobs

El vicesecretari de comunicació del PP, Pablo Casado, acusà la Generalitat d’atemptar contra els drets individuals dels catalans, i considerà que les seves pràctiques són «totalitàries» i «xenòfobes».

Junqueras estima, en un altre ordre de coses, que seria «possible» convocar el referèndum sobre la independència abans d’estiu, com demana la CUP, si s’intensifica la pressió judicial sobre l’independentisme. Un cop confirmat l’aval de la CUP als Pressupostos, que contemplen una partida de 5,8 milions per al referèndum, el Govern considera que està en disposició de complir amb el seu compromís de convocar la cita a les urnes com a molt tard al setembre. Això sí, si la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, és finalment inhabilitada, «algun tipus de resposta hem de ser capaços de donar», concedí.

El portaveu d’ERC, Sergi Sabrià, explicà posteriorment que és preferible celebrar el referèndum al setembre d’aquest any, encara que «cal estar preparats per si les circumstàncies obliguessin a celebrar-ho abans». Per a Sabrià, celebrar el referèndum al setembre «segurament és la millor opció», però cal estar «a punt» per si els fets dels pròxims mesos, com una eventual inhabilitació de Forcadell, fa «inviable» la data de setembre i «obliguen a avançar-lo».

La coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, tampoc no descartà que hi pugui haver avanços al calendari del procés sobiranista, però recalcà a la CUP que la funció dels partits independentistes és treballar «perquè guanyi el ‘sí’».

El portaveu del Secretariat Nacional de la CUP, Quim Arrufat, considerà que el referèndum «s’haurà de convocar abans de l’estiu, perquè la tensió judicial» contra el procés sobiranista «anirà en augment».

Comentarios
Multimedia Diari