Juristes antisobiranistes de Tarragona lliuren un manifest al ministre

L’advocat de Reus i exdegà Pere Lluís Huguet, i altres representants de l’entitat Llibertats, entreguen més de 200 signatures a Rafael Catalá en defensa de ‘l’imperi de la llei’

19 mayo 2017 16:03 | Actualizado a 21 mayo 2017 14:13
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els juristes catalans impulsors del manifest Llibertats van presentar dijous al ministre de Justícia, Rafael Catalá, un manifest que, sota el títol El Dret, al servei de les llibertats, reclama el respecte a la Constitució i a l’Estat de Dret, en una mostra de rebuig al procés sobiranista a Catalunya.

El manifest denuncia que qüestionar els fonaments de l’Estat de Dret menyspreant els òrgans encarregats d’aplicar les lleis, amb esment exprés al Tribunal Constitucional, «no és mai una opció lícita ni legítima».

Més de 200 juristes catalans de prestigi s’han sumat a aquest document, en el qual s’adverteix que no respectar les lleis ni les resolucions judicials posa en perill el sistema de drets i llibertats; a més, apunta que no hi ha autèntica democràcia «fora de l’Estat de Dret i de l’imperi de la llei».

Els representants de Llibertats –l’advocat de Reus i exdegà Pere Lluís Huguet, també expresident del Consell de l’Advocacia Catalana; i Eloy Moreno, expresident de la secció de Dret Processal del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona– van presentar el 2 de febrer aquest manifest amb el qual defensen la legitimitat dels tribunals enfront de la reivindicació sobiranista de celebrar un referèndum per la independència de Catalunya. A més el text titlla de «preocupant» que al debat públic «especialment des d’alguns mitjans i sectors» s’utilitzin termes jurídics «sense el menor rigor exigible», i per això demanen recuperar el «rigor perdut».

«Els juristes recorden que la plena garantia dels drets i llibertats dels ciutadans, a la Unió Europea, únicament és possible des del respecte a l’ordenament jurídic. En el marc de la construcció europea no caben postures unilaterals ni maximalistes; ni tampoc cal postular o intentar legitimar la transgressió del marc jurídic vigent» recull el cinquè i últim dels punts de l’acord presentat al ministre de Justícia.

Els juristes denuncien amb aquest document la intenció del Govern de celebrar un referèndum vinculant. El manifest es coneix una setmana després del judici celebrat al Tribunal Suprem contra l’exconseller de Presidència del Govern de la Generalitat i actual diputat del PDeCAT al Congrés Francesc Homs, que s’enfronta a una petició del fiscal de nou anys d’inhabilitació. Per aquests mateixos fets van ser jutjats a principis de febrer al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) l’expresident de la Generalitat Artur Mas i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau.

Comentarios
Multimedia Diari