JxSí i la CUP culminaran el procés diguin el que diguin els jutges

19 mayo 2017 17:43 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:30
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Junts pel Sí (JxSí) i la CUP van escenificar ahir el seu compromís per culminar el procés sobiranista malgrat totes les resolucions judicials que intentin impedir-ho. En un acte als jardins adjacents al Parlament, la portaveu de JxSí, Marta Rovira, i la presidenta del grup parlamentari de la CUP, Mireia Boya, flanquejades per diputats de les dues forces, es van reafirmar en la defensa de les institucions catalanes i de tots els polítics «perseguits» per la justícia a causa del procés.

Boya emfatitzà que «cap tribunal o fiscalia podrà parar el full de ruta sobiranista» i assenyalà que «la desobediència és l’únic camí real» per aconseguir la independència davant «pràctiques fosques» de l’Estat que «remeten a règims totalitaris», i subratllà: «No tenim por». Rovira evità la paraula desobediència però ha deixat clar que JxSí «seguirà fent la feina»: «Malgrat querelles de fiscalies, malgrat els tribunals, malgrat el Govern del PP, complirem amb el mandat democràtic», insistí.

Aquest inèdit acte conjunt va tenir lloc després que, dilluns, la fiscal general de l’Estat, Consuelo Madrigal, ordenés a la fiscalia catalana que es querelli contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per prevaricació i desobediència al Tribunal Constitucional (TC), en permetre l’aprovació de les conclusions de la Comissió d’Estudi del Procés Constituent, que obrien la porta a una via unilateral cap a la independència.

La consellera de la Presidència, Neus Munté, recordà que Forcadell va ser «escollida democràticament per la ciutadania» a les eleccions catalanes del 27 de setembre del 2015 i que «una majoria de diputats» la va elegir com a presidenta del Parlament, per la qual cosa «només aquesta mateixa majoria podria inhabilitar-la, no un tribunal ni un jutge».

«Ens té a tots al seu costat», afegí Munté després de la reunió d’ahir del Govern, que ha presidit el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, en trobar-se Carles Puigdemont de viatge oficial a París, des d’on alertà que «a l’Espanya actual practicar la democràcia significa practicar un esport de risc», mentre que «usar les clavegueres de l’Estat» no rep càstig.

A la tarda, Forcadell va rebre el suport del líder d’ERC i conseller d’Economia, Oriol Junqueras. Justament Junqueras protagonitzà una polèmica amb el ministre d’Economia, Luis de Guindos, que a RAC-1 assegurà que el vicepresident i conseller d’Economia «sap perfectament que la independència és impossible». «De Guindos sap perfectament que la independència de Catalunya és inevitable. Ho dedueixo de les converses amb ell», va respondre Junqueras des de Twitter.

La Mesa del Congrés, de la seva banda, ha tramitat, amb l’oposició dels dos vocals de Podem, el suplicatori sol·licitat pel Tribunal Suprem per actuar contra Francesc Homs per un delicte de desobediència per la consulta del 9-N del 2014. Munté, en nom del Govern, recriminà al PSOE que en el seu moment «defensés» els promotors del «terrorisme d’Estat» dels GAL i en canvi ara doni l’esquena a Homs.

Comentarios
Multimedia Diari