JxSí i la CUP ultimen un acord sobre el referèndum que fixa el setembre de 2017 com a límit per a la seva celebració

La proposta de resolució preveurà per abans de final de 2016 la posada en marxa de la comissió de control i impuls del referèndum

19 mayo 2017 17:55 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:22
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

JxSí i la CUP han estat reunits per ultimar el seu acord per presentar una proposta de resolució conjunta al debat de política general sobre el referèndum d'independència. Des del moment posterior a la finalització del discurs de Carles Puigdemont, s'han estat tancant els serrells del text, però tal i com ha apuntat la diputada Anna Gabriel a TV3 i han confirmat fonts coneixedores de la negociació a l'ACN, l'acord fixarà que el referèndum se celebri "com a molt tard" el setembre de 2017, marcant així un límit en la convocatòria però no una data concreta. En aquest sentit, no s'invalida ni la proposta del president, Carles Puigdemont, ni la de la CUP, que volia celebrar-lo al juliol. La proposta de resolució també inclourà que abans que acabi aquest 2016 es posi en marxa la comissió d'impuls, control i execució del referèndum, una proposta que va sortir de la CUP. Per últim, el text que ultimen preveu que totes aquestes mesures es tirin endavant amb independència de quina sigui la posició de l'Estat espanyol al respecte.

A la reunió d'aquest dimecres al matí, celebrada durant una pausa del debat de política general, han participat el vicepresident primer del Parlament, Lluís Corominas, la portaveu de JxSí, Marta Rovira, el diputat de JxSí, Lluís Llach, la presidenta del grup parlamentari de la CUP, Mireia Boya, i la diputada de la mateixa formació Gabriela Serra.

En declaracions a TV3, la presidenta del grup parlamentari de la CUP al Parlament, Anna Gabriel, ha avançat que el text que es tancarà amb JxSí contemplarà que el referèndum se celebri “com a molt tard” el setembre del 2017. “Si pogués ser al juliol millor, i al juny també però com que no ho decidim nosaltres soles, com a molt tard al setembre del 2017”, ha afegit.

Gabriel també ha apuntat que la resolució conjunta deixarà clar que els ciutadans seran cridats a votar “independentment de la negativa de l’estat espanyol” i ha assenyalat que el text de la resolució amb JxSí concretarà que serà a través d’una “pregunta clara” sobre si s’està d’acord amb la creació d’una república catalana que es respondrà amb un sí o un no.

D’altra banda, també ha considerat que en aquests moments tothom veu que no és possible pactar un referèndum amb l’Estat, fins i tot CSQP. Una altra cosa és, segons la portaveu dels cupaires, que per una “tàctica internacional” i per esgotar totes les possibilitats ara interessi mantenir la proposta d’un referèndum acordat. Una via en la què la CUP no hi serà, segons ha explicat.

 

Comentarios
Multimedia Diari