Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

L’Espluga de Francolí acull l’exposició de les obres de Ramon Muntanyola

L’Ajuntament de l’Espluga de Francolí i el Museu de la Vida Rural han produït l’exposició ‘Ramon Muntanyola, poeta de banderes blanques’

Alba Tudó

Whatsapp
Imatge del cartell de l’exposició que es podrà veure fins al 1o de setembre al Museu de la Vida Rural. Foto: CEDIDA

Imatge del cartell de l’exposició que es podrà veure fins al 1o de setembre al Museu de la Vida Rural. Foto: CEDIDA

L’Ajuntament de l’Espluga de Francolí i el Museu de la Vida Rural han produït l’exposició ‘Ramon Muntanyola, poeta de banderes blanques’. L’acte s’inaugurarà el proper divendres, 14 de juliol, a les set de la tarda al Museu. L’acte s’emmarca dins la commemoració del centenari del naixement del sacerdot i poeta Ramon Muntanyola nascut a l’Espluga de Francolí el 1917. 

L’exposició, comissariada per l’historiador Jordi Roca i Armengol, s’acostarà a la vida i l’obra de Muntanyola a partir d’objectes personals, la seva obra literària i poètica, fotografies, etc. Estarà formada per diversos àmbits en els quals es podrà anar seguint, de manera emotiva, la seva trajectòria sacerdotal i els premis amb què fou guardonat fins aconseguir ser distingit com a Mestre en Gai Saber. D’una manera especial, s’hi podrà veure La Veu de la Parròquia o Ressò, les dues publicacions en defensa de la llengua catalana que publicà durant la seva estada com a rector als Omells de Na Gaia

La veu de mossèn Ramon es farà present en diferents talls, com actes a l’Espluga en els quals va participar o intervencions a la seva parròquia de Santa Maria del Mar de Salou. Els diferents pobles on va exercir el seu ministeri, que han col·laborat de manera extraordinària en la brillantor dels actes commemoratius del centenari, hi seran presents amb terra dels seus termes. 

Ramon Muntanyola

L’exposició testimonia l’extraordinària vàlua de Muntanyola com a home d’església, poeta, patriota, biògraf, antòleg, prologuista, sociòleg... Una personalitat polièdrica que abasta tots els camps de les humanitats i, de manera molt especial, la poesia.

Ramon Muntanyola i Llorach (l’Espluga de Francolí, 1917 – Barcelona, 1973) fou un religiós i poeta català que va ser nomenat Mestre en Gai Saber el 1973.

Va estudiar al col·legi que les Germanes Carmelites de la Caritat a l’Espluga de Francolí fins al 1926 i després a l’escola pública fins al 1927. Per influència del seu germà Josep, que era religiós amb els pares paüls al convent de l’Espluga, fou ingressat al convent paül de Bellpuig el 1927, on va restar fins al 1931. 

L’exposició romandrà oberta des del 14 de juliol fins al 10 de setembre en una part de la Sala Maria Font, on els assistents podran contemplar el calze de Catalunya, amb què el 1957 els amics intel·lectuals de Barcelona van obsequiar-lo i amb el qual Muntanyola va oficiar l’eucaristia fins a la seva mort. Una exposició interessant sobre la seva vida.

Temas

Comentarios

Lea También