L'Hospital Vall d'Hebron assoleix el rècord de 10 trasplantaments en un dia

Quatre dels pacients trasplantats eren pediàtrics (necessitaven dos ronyons, un fetge i un cor), un fet que dificulta encara més la fita

19 mayo 2017 16:54 | Actualizado a 21 mayo 2017 16:07
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona ha aconseguit un nou ‘rècord’ del seu programa de trasplantaments el passat mes de novembre en completar en només 24 hores 10 trasplantaments d’òrgans a 9 receptors, que es recuperen satisfactòriament.

Segons va informar ahir l’hospital barceloní, en aquest breu període de temps es van fer 4 trasplantaments pediàtrics (2 de ronyó, 1 de fetge i un de cor) i 6 adults (2 de fetge, 2 de ronyó i un bipulmonar) a 9 receptors , unes intervencions que van mobilitzar a més de 200 professionals.

El mecanisme necessari per dur a terme les intervencions es va posar en marxa a les 4 del matí d’un dia de mitjans de novembre, amb una trucada de la de l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT) informant que hi havia un òrgan viable per a un dels pacients de la Vall d’Hebron en llista d’espera.

A partir d’aquest moment, el personal de Coordinació de Trasplantaments va posar en marxa tot el procés, que finalment va mobilitzar més de 200 professionals de l’hospital, als quals cal sumar el personal de l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT), de la OCATT, del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) i d’AENA.

Així, es van mobilitzar els equips necessaris per a realitzar l’extracció dels òrgans als donants (4 equips es van desplaçar a diversos punts de l’Estat) i els encarregats de l’implant (10 equips).

I quatre hores després s’havien realitzat 4 trasplantaments infantils (2 ronyons, 1 fetge i 1 cor) a 4 receptors i 6 trasplantaments d’adults (2 fetges, 2 ronyons i 2 pulmons) a 5 receptors.

Tots els pacients presentaven una malaltia terminal de l’òrgan afectat i ara es recuperen satisfactòriament de les intervencions.

A la dificultat del nombre de trasplantaments realitzats s’afegeix el fet que 4 d’ells fossin nens petits, «una situació complexa, sobretot tenint en compte que es tractava de pacients molt petits, alguns de només 2 anys», va explicar la doctora Teresa Pont, coordinadora de Programes de Donació i Trasplantament de la Vall d’Hebron.

Alhora, dos dels trasplantaments realitzats, el de cor pediàtric i el de pulmó d’adult, es troben entre els més complexos que es realitzen. L’any 1976 l’Hospital Universitari Vall d’Hebron va posar en marxa el seu programa de trasplantaments, amb el de renal en adults. Des de llavors, s’han realitzat al centre gairebé 23.000 trasplantaments d’òrgans i teixits.

Comentarios
Multimedia Diari