L'Hospital d'Olot permet la presència d'un acompanyant al quiròfan durant els parts per cesària

És el primer centre de la regió sanitària que ho fa i els professionals defensen els beneficis 'físics i emocionals' per a la mare

19 mayo 2017 17:18 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:49
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Parir per cesària ja no és sinònim de deixar la mare sola sense el suport de la parella o un familiar. Des del setembre, l'Hospital d'Olot permet la presència d'un acompanyant al quiròfan durant els parts per cesària, sempre que siguin programades i no hi hagi cap complicació. Un cop la dona ja està anestesiada, l'acompanyant pot posar-se al seu costat i estar present durant tota la intervenció fins que els metges posen el nadó al pit de la mare. El protocol està pensat per tal que l'acompanyant no intercedeixi en cap moment en la feina dels professionals. Des del setembre ja n'han fet tres amb molts bons resultats. Aquest és el primer hospital de la regió sanitària que ofereix aquesta possibilitat. Els professionals sostenen que té beneficis "físics i emocionals" per a la mare ja que està menys angoixada i, per exemple, necessita menys medicació.

En Gerard i la Sandra són els pares de la Carla, una nena que va néixer per cesària el passat 29 de setembre a l'Hospital d'Olot. La parella ja té una altra filla, que també va néixer per cesària però, en aquell moment, el pare no va poder entrar al quiròfan. "Vaig estar esperant en una sala, passats 35 minuts la llevadora em va ensenyar la meva filla i la meva dona no la vaig veure fins passades quatre hores", recorda.

Ara, però, amb el naixement de la Carla tot ha estat diferent. En Gerard va poder acompanyar la seva dona dins el quiròfan en tot moment, va estar al seu costat al capçal del llit i també va poder veure la nena just després de néixer. "No es poden comparar les dues cesàries, ara ha estat molt més gratificant per a tots", reconeix la Sandra. Per a en Gerard, el canvi també ha estat molt positiu.

L'Hospital d'Olot s'ha convertit en el primer centre de la regió sanitària de Girona que permet a un acompanyant ser dins del quiròfan durant la cesària. La cap del servei d'obstetrícia de l'Hospital d'Olot, Sandra Tudela, explica que han fet el pas perquè moltes famílies els ho demanaven. "De la mateixa manera que és inqüestionable que en un part natural és molt avantatjós que la dona estigui acompanyada, també hem volgut que d'una manera organitzada es pugui fer a les cesàries programades", argumenta.

Per poder-ho fer possible, l'acompanyant ha d'esperar a fora fins que la mare està anestesiada. El personal prepara l'acompanyant, el vesteix amb roba estèril i impermeable i se l'informa que no pot dur cap càmera ni mòbil, entre d'altres requisits. A més, el protocol està pensat per tal que la presència d'una persona al quiròfan no destorbi ni interfereixi en cap moment en la feina dels professionals. "De vegades hi ha reticències d'altres companys per tenir algú que no és professional, però tots els casos han anat molt bé perquè tot està pensat perquè no hi hagi cap afectació", reconeix el doctor Joan Ortells, adjunts al servei d'anestèsia.

Beneficis per a la mare

La doctora Tudela remarca que els beneficis per a la mare són tan físics com emocionals. Només pel fet de no estar sola i tenir algú de confiança al seu costat, això redueix l'angoixa i li cal menys medicació per al dolor o les nàusees. "La mare allibera més oxitocina i es redueix la possibilitat de sagnat" , ha posat com a exemple Tudela. A més, un cop el bebè és fora, es posa sobre el pit de la mare amb l'ajuda de l'acompanyant. Aquest contacte pell a pell afavoreix l'establiment i manteniment de la lactància materna i el nadó també té més estabilitat cardiopulmonar i menys estrès.

Des del passat mes de setembre s'han fet tres cesàries amb acompanyant. La responsable del servei d'obstetrícia remarca que han de ser sempre casos programats i, per tant, les cesàries urgents queden excloses, així com també alguns casos on hi hagi complicacions mèdiques i, per exemple, s'hagi de dormir completament la mare.

El 17,5% dels parts que s'atenen a l'Hospital d'Olot són cesàries i, d'aquestes, una de cada quatre és programada. Des del centre calculen que durant el 2017 poden fer-se una desena de cesàries programades amb acompanyant. També sospiten que el fet de permetre la presència d'un acompanyant al quiròfan podria ser un "reclam" i atraure més famílies a parir a Olot.

Comentarios
Multimedia Diari