Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

L'Observatori del Suïcidi alerta que cada cop més dones es lleven la vida

El 2014 van morir a Catalunya per aquest motiu 138 fèmines, un 10% més que les registrades l´any anterior

EFE

Whatsapp
Els suïcidis són el problema de salut pública més apressant, segons l´expert de la Fundació de Salut Mental Espanya, Andoni Anseán. Foto: DT

Els suïcidis són el problema de salut pública més apressant, segons l´expert de la Fundació de Salut Mental Espanya, Andoni Anseán. Foto: DT

La Fundació de Salut Mental Espanya (FSME), que ha creat l’Observatori del Suïcidi, ha alertat de l’augment dels suïcidis femenins a Catalunya després de constatar que, segons dades oficials, el 2014 van morir 138 dones per aquest motiu, un 10% més que l’any anterior.

Segons l’informe que elabora anualment l’Observatori del Suïcidi a Espanya, el 2014 van morir per suïcidi 531 catalans (393 homes, el 74%; i 138 dones, el 26%), fet que suposa una mitjana d’1,5 suïcidis al dia.

Aquestes xifres, que es basen en les últimes dades publicades per l’INE al març del 2016 i que estan referides al 2014, suposen una disminució de 13 defuncions respecte al 2013, si bé la realitat entre sexes és diferent.

Mentre que disminueixen en homes (26 defuncions, un 6,2% menys), augmenten en dones (13 defuncions, un 10,4% més).

Segons la Fundació, es tracta del major nombre de suïcidis femenins registrat històricament a Catalunya, encara que en relació amb el volum de població, les taxes per 100.000 habitants dels primers anys de segle van ser superiors.

El major nombre de suïcidis en homes es registra dels 50 a 59 anys, mentre que en dones és entre els 40 i els 49 anys.

El risc de suïcidi augmenta amb l’edat, sobretot en homes, ja que arriba a multiplicar-se per 7 respecte a les edats més primerenques.

El 13,6% dels suïcidis que es produeixen a Espanya són de catalans, cosa que converteix Catalunya en la segona comunitat autònoma en nombre de morts per aquesta causa, només per darrere d’Andalusia.

Això no obstant, en relació amb la seva població, posseeix una taxa per 100.000 habitants més baixa que la mitjana estatal: 7,06 enfront de 8,36, i és de les comunitats autònomes amb una taxa de mort més baixa per aquest motiu.

Aquest segle han mort per suïcidi gairebé 7.000 catalans (uns 5.200 homes i gairebé 1.800 dones).

Catalunya disposa d’un protocol de prevenció del suïcidi (Codi Risc Suïcidi) amb el qual pretén disminuir aquest drama personal i col·lectiu.

Segons el president de la FSME, de la Societat Espanyola de Suicidologia i representant per a Espanya de la International Association of Suicide Prevention, Andoni Anseán, «els suïcidis són probablement el problema de salut pública més apressant en tot el Sistema Nacional de Salut».

Temas

  • CATALUNYA

Comentarios

Lea También