La CUP estripa fotos del rei i exigeix la dimissió del conseller d'Interior

La detenció de quatre militants de l'esquerra radical per part dels Mossos tensa la relació entre el Govern català i els seus socis

19 mayo 2017 17:04 | Actualizado a 21 mayo 2017 16:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La detenció per part dels Mossos d’Esquadra de quatre dirigents locals de l’esquerra radical independentista va elevar ahir la tensió entre els anticapitalistes i el Govern català, que depèn del suport de la CUP per a la governabilitat. Per primer vegada en un any, el que gairebé porta Carles Puigdemont al capdavant de la Generalitat, els seus socis antisistema van reclamar la dimissió d’un membre del seu equip –en aquest cas, el conseller d’Interior, Jordi Jané–, com a màxim responsable de la Policia autonòmica.

Els cupaires van augmentar més el desafiament als tribunals, ja que en una roda de premsa convocada per criticar l’arrest dels seus càrrecs, sis dels seus diputats a la Cambra autonòmica van estripar fotos de Felip VI per escenificar que ni tenen por de la justícia espanyola ni accepten el rei.


‘Conflicte’
«La Generalitat té un problema d’autonomisme i es diu Jordi Jané», van advertir els anticapitalistes, una setmana abans que el Parlament català sotmeti a votació si admet o no la tramitació dels pressupostos de 2017. La CUP, en principi, donarà suport a la Generalitat, però una altra cosa serà la votació definitiva al febrer, que podria precipitar les eleccions.

«Aquestes detencions són un tema d’alt calat polític i són un element en les negociacions de tota mena», avisa la CUP. És possible que en el pròxim ple la formació radical alteri l’ordre del dia, inclogui el que qualifica de «abordatge del conflicte» i per tant posi en perill el consens a la cimera sobre el referèndum que els sobiranistes celebraran el 23 de desembre.

Aquest divendres l’independentisme tornarà a prendre el carrer per protestar contra la imputació de Carme Forcadell, que haurà de declarar davant el TSJC.

Fa un mes, la policia catalana va detenir l’alcaldessa de Berga (Barcelona), de la CUP, Montse Venturós, per ordre del jutge, després que la dirigent anticapitalista es negués en dues ocasions a comparèixer a l’Audiència Nacional.

En aquesta ocasió, també per ordre de l’Audiència Nacional, la Policia autonòmica va arrestar quatre dels cinc activistes secessionistes que dimecres passat van ser citats a declarar davant el jutge Fernando Andreu i no ho van fer. Estan investigats per cremar fotos del rei i exemplars de la Constitució en la manifestació que l’esquerra radical va celebrar l’11 de setembre.

Comentarios
Multimedia Diari