Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

La Coordinadora creu que la càtedra castellera hauria d'incloure 'més colles'

L'organisme celebra la iniciativa, de la que no en tenia notícia, però suggereix que la Colla Vella no hauria de ser-ne l'única participant

Francisco Montoya

Whatsapp
La càtedra va ser anunciada dilluns. Foto: Lluís Milián

La càtedra va ser anunciada dilluns. Foto: Lluís Milián

La Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya ha rebut amb optimismte la creació per part de la URV d’una càtedra castellera que ha estat impulsada també per la Diputació de Tarragona i la Colla Vella dels Xiquets de Valls, i que té com a objectiu fonalmental promoure la recerca històrica i el debat científic al voltant del fet casteller.

No obstant això, l’organisme pensa que la iniciativa guanyaria força si aglutinés més àmbits del món casteller i si no se centrés específicament en l’àmbit de la història:«És positiu que hi hagi una càtedra de castells, i per això en celebrem la seva posada en marxa, però pensem que tindria més força si no tractés només de la història dels castells. A banda, una càtedra creiem que hauria d’incloure més colles, i més encara quan vol tractar un aspecte a vegades tan sensible com l’històric, que en el món casteller sovint genera controvèrsia i opinions contraposades», explicava ahir el president de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya, Jordi Grau.

‘No en sabíem res’

A banda, el dirigent explicava que ningú, ni des de la URVni tampoc des de la Colla Vella, havia comunicat ni demanat opinió a la Coordinadora respecte de la creació d’aquesta càtedra:«D’aquesta en concret no en sabíem res. Només havíem tingut converses per a la creació d’una altra, que s’està promovent des del Centre de Prospectiva i Anàlisi dels Castells (Cepac)», explica Grau, i conclou:«Tenim clar que des de la Colla Vella s’està impulsant aquesta càtedra amb tota la voluntat de rigor, no en tenim dubte, però pensem que seria millor si en participessin d’altres».

En un sentit similar es va pronunciar ahir la Colla Joves Xiquets de Valls, que va fer públic un comunicat en què s’aplaudia la iniciativa però es demanava la URV que no deixés passar «l’oportunitat de crear una càtedra que compti amb el màxim consens per part del món casteller».

«No entenem que una iniciativa d’aquestes característiques neixi vinculada a una sola colla castellera, quan actualment n’hi ha un centenar. Pensem que aquesta vinculació contradiu, si més no en aparença, el principi d’independència que, entenem, exigeixen les càtedres universitàries», argumentava la Joves, i afegia:«També ens sorprèn que la Generalitat de Catalunya, un dels socis d’aquest projecte, hagi emès una nota de premsa anunciant aquesta iniciativa sense abans informar-ne a la Coordinadora de Colles Castelleres, que és l’òrgan que representa els interessos del món casteller». El comunicat acabava aclarint que no tenia cap ànim «d’encetar una polèmica amb la Colla Vella dels Xiquets de Valls», a qui també emplaçava «a seguir treballant pels interessos comuns del món casteller des de la Coordinadora de Colles Castelleres, on també hi són representats».

Oberts a altres colles

En aquest sentit, el vicerector d’Universitat i Societat de la URV, Jordi Tous, explica que «no s’ha de confondre:la càtedra vol fer una anàlisi científica del món casteller». «La càtedra no és excloent. La manera com s’ha impulsat és una, però el pas següent, un cop estigui en marxa, serà obrir-la a totes les altres colles i per tant també a la Coordinadora».

Temas

  • CASTELLS

Comentarios

Lea También