La Generalitat rebutja que estigui preparant un DNI català

C's assegura que un acord del Govern català de l'any 2016 encobreix la creació d'aquest document que seria oficial

19 mayo 2017 15:25 | Actualizado a 23 mayo 2017 10:22
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La portaveu del Govern català, Neus Munté, va negar ahir que la Generalitat prepari un DNI català per aplicar després d’una eventual independència, i també va assegurar que no hi ha cap partida pressupostària destinada a aquesta activitat.

«No existeix cap projecte d’un DNI català. No hem encarregat cap informe» sobre aquest tema, va esgrimir en una compareixença en la Comissió d’Assumptes Institucionals del Parlament per respondre una bateria de preguntes de C’s.

El portaveu de C’s a la Cambra, Carlos Carrizosa, va recordar que un mitjà de comunicació va publicar la notícia, on precisava que la creació d’aquest DNI costaria uns nou milions d’euros i es prepararia des de l’Institut d’Estudis de l’Autogovern (IEA), i va criticar l’«opacitat» de l’executiu català.

Munté va recordar que el mateix director d’aquest institut, Carles Viver i Pi-Sunyer, va negar l’existència d’aquest DNI en una compareixença parlamentària al desembre del 2016 i va insistir que «cap -altre- responsable polític» de la Generalitat ha realitzat una tasca com aquesta.


Acord de Govern
Carrizosa assegura que la creació d’aquest DNI sí que existeix i està amagada sota un acord que el Govern català va prendre el 15 de novembre del 2016 sota el títol ‘Acord 147/2016 pel qual s’aprova el desenvolupament del sistema d’identificació verificada de Catalunya’.

Segons C’s, aquest acord de Govern certifica que la Generalitat ha estat treballant en «un sistema d’identificació electrònic» generant una duplicitat, al seu judici inadmissible, amb el Document Nacional d’Identitat.

Per a Carrizosa aquesta actuació del Govern català evidencia «l’afany per dividir els catalans», ja que pronostica que aquesta mesura de la Generalitat fracturarà els ciutadans entre els qui sí que tindran aquesta nova identificació catalana i els qui no.


Rèplica de Munté
Munté va assegurar que aquest acord de Govern en cap cas suposa la creació d’un DNI català i es va preguntar quina opacitat critica Cs, ja que ella mateixa va comunicar aquest acord «en roda de premsa» des de la Generalitat.

L’acord aprovat per la Generalitat aquest 15 de novembre estableix que aquest sistema d’identificació verificada serà un sistema d’«identificació electrònica amb plena validesa jurídica en l’àmbit públic i privat».

També es recull que el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació serà l’encarregat de crear la plataforma tecnològica per emmagatzemar «les dades personals necessàries per al funcionament del sistema d’identificació», seguint amb la legislació de protecció de dades.

Segons va explicar el Govern català aquell dia i va ratificar ahir Munté, aquesta mesura ha de servir perquè ciutadans, empreses i administracions tinguin a la seva disposició «un servei català d’identificació digital públic que garanteixi un nivell elevat de seguretat i permeti fer més segures les transaccions a la xarxa».

L’acord de Govern que es va publicar en el seu moment en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) assegura que aquesta mesura s’empara en l’article 53 de l’Estatut, que estableix que els poders públics han de facilitar l’accés a la comunicació i a les tecnologies de la informació.

Comentarios
Multimedia Diari