Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

La Generalitat xifra en 14.623 milions el dèficit fiscal amb l'Estat

Correspon al 7,5% del PIB català segons el càlcul de flux monetari, que mesura l´impacte econòmic generat per l´Administració general al territori. Si es calcula segons càrrega-benefici, és el 5,1% del PIB

Agències

Whatsapp
El vicepresident i conseller d´Economia Oriol Junqueras, amb el ministre d´Hisenda del Govern central Cristóbal Montoro, el 28 d´abril. Foto: ACN

El vicepresident i conseller d´Economia Oriol Junqueras, amb el ministre d´Hisenda del Govern central Cristóbal Montoro, el 28 d´abril. Foto: ACN

La Generalitat ha xifrat el dèficit fiscal amb l’Administració central de l’Estat en 14.623 milions d’euros l’any 2012, xifra que representa el 7,5% del PIB català, segons l’últim càlcul realitzat pel Govern català amb el mètode de flux monetari. Aquest mètode de flux monetari és el que la Generalitat considera el millor per fer el càlcul. Si s’utilitza el mètode de càrrega-benefici, el dèficit fiscal de Catalunya l’any 2012 va ser de 10.030 milions d’euros, la qual cosa representa el 5,1% del PIB català.

La balança fiscal mostra la diferència entre la despesa que l’Estat realitza en un territori i el volum d’ingressos que obté en aquell territori. Segons la Generalitat, Catalunya aporta el 18,4% del total d’ingressos de l’Estat i rep el 13,6% de la seva despesa total.

El Govern català va xifrar el dèficit fiscal de Catalunya l’any 2011 en 15.006 milions, el 7,7% del PIB. Com en anys anteriors, la balança fiscal de Catalunya amb l’Administració central s’ha calculat segons dues aproximacions metodològiques: la del flux monetari i la d’incidència de càrrega-benefici.

El mètode de flux monetari mesura l’impacte econòmic generat per l’activitat de l’Estat al territori i, segons la Conselleria d’Economia, és especialment rellevant en temps de crisi i atur, ja que mostra la despesa efectiva que ha fet l’Administració central en un territori concret. Segons aquest mètode, el dèficit fiscal de Catalunya l’any 2012 va ser de 14.623 milions.

Segons el mètode de la incidència càrrega-benefici, el dèficit fiscal de Catalunya l’any 2012 va ser de 10.030 milions d’euros, que representa un 5,1% del PIB català.

Seguretat Social

Si es calcula la balança fiscal sense la Seguretat Social, la despesa de l’Estat a Catalunya cau del 13,6% fins al 9,2%, pel fet que la despesa de la Seguretat Social, bàsicament pensions, prestacions d’atur i altres prestacions econòmiques, està lligada a uns drets i obligacions adquirits pels ciutadans a títol personal i no està subjecta a la discrecionalitat de les polítiques territorials del Govern.

La diferència entre el que Catalunya rep i el que aporta gairebé es duplica quan s’analitza específicament el comportament de la despesa discrecional.

Així, la diferència global entre ingressos aportats i despesa rebuda és de 4,8 punts percentuals, però si s’exclou la despesa de la Seguretat Social el diferencial és de 8,7 punts.

Entre el 1986 i el 2012, el dèficit fiscal pel mètode de flux monetari es manté estable amb una mitjana anual del 8% del PIB català. El càlcul de la balança fiscal inclou un annex amb l’evolució dels fluxos d’ingressos i despeses de la Seguretat Social a Catalunya i Espanya des de l’any 1995 fins al 2012.

El saldo de Catalunya és negatiu en 6 dels 18 exercicis analitzats, mentre que el de l’Estat en conjunt és negatiu en 11 dels 18 exercicis analitzats. El saldo per a Catalunya només és negatiu en els períodes 1995-1996, amb una taxa d’atur aproximada del 20%, i el 2009-2012, amb una taxa d’atur al voltant del 18%. Les despeses de la Seguretat Social a Catalunya van ser més grans que els ingressos rebuts un 5% el 2009; un 8,6% el 2010; un 11,3% el 2011, i un 15,4%, el 2012.

Temas

  • CATALUNYA

Comentarios

Lea También