La Guàrdia Civil eleva fins a 1,9 milions la malversació de l’1-O

Els investigadors sospiten que l’antic grup parlamentari de Junts pel Sí va usar subvencions per pagar l’acte al TNC i que el Govern va encarregar a Òmnium Cultural la difusió de cartells

20 abril 2018 10:31 | Actualizado a 20 abril 2018 11:19
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Enmig de la polèmica entre Llarena i el ministre Montoro sobre l’existència o no de malversació, el jutge del Suprem ha aixecat el secret de la peça separada que havia obert fa un mes per, precisament, demanar a la Guàrdia Civil que aprofundís en la investigació.

Fins ara, Llarena sostenia que el Govern va malversar 1,6 M€ en l’1-O. Ara, eleva la xifra fins al 1.932.757,42 euros d’acord amb un nou informe de la Guàrdia Civil. 

A banda d’imports ja coneguts, l’institut armat se centra noves partides. Una, de 61.879 euros, que suposadament el Govern hauria emprat per encarregar a Òmnium Cultural l’elaboració i difusió de cartells instant a la participació l’1-O.

L’altra apunta directament a JxSí. Segons l’informe, el grup parlamentari podria haver usat diners procedents de les subvencions del Parlament per pagar el lloguer del Teatre Nacional de Catalunya (TNC) en l’acte de presentació del referèndum el 4 de juliol. El contracte de cessió està signat per Jordi Turull (president del grup) i ascendia a 17.690 euros.

L’informe policial incorpora dades recollides al Jutjat 13 de Barcelona per acreditar la malversació. 

A l’informe, la Guàrdia Civil apunta que té altres vies d’investigació obertes per acreditar «possibles pagaments» amb fons públics d’uns informes fets per Carles Viver Pi i Sunyer «o el seu entorn» relacionats amb la preparació del referèndum i dels diners usats per condicionar un call center que havia d’usar-se com a central de dades per a la celebració del referèndum de fa més de mig any. 

La Guàrdia Civil també aprofita per rectificar un import que, en informes anteriors, assegurava que la Generalitat havia usat per comprar material informàtic que tindria com a destí aquest call center, situat a una nau annexa al CTTI.

En aquest nou informe, assegura que els 40.227,78 euros es van destinar a la compra de material informàtic Fujitsu i ho desvincula dels preparatius del referèndum. 

A l’informe també es xifra el cost del material intervingut en operacions policials a Igualada i Begues i Riells. En la primera, els sobres i paperetes comissats ascendien a 60.369 euros (i l’informe revela que s’haurien encarregat a una empresa francesa de Lezennes) i en la segona, fins als 152.578 euros. 

Observadors internacionals

Pel que fa a la implicació de la conselleria d’Afers Exteriors –dirigida per Raül Romeva–, afegeix nous imports als 119.700 euros fixats en la interlocutòria de processament relacionats amb els observadors internacionals.

Segons la Guàrdia Civil, han pogut acreditar –novament a través d’informació procedent del jutjat d’instrucció 13 de Barcelona– una nova partida de 47.365 euros, reconeixent que no poden comprovar si es va acabar abonant o no. 

A més, l’institut armat assumeix que no ha pogut determinar el nombre exacte d’observadors internacional però, no obstant això, posa xifres a les seves despeses: 40.591,22 euros en vols, hotels i participació en actes.

La suma, però, està mal feta i els imports no coincideixen amb la xifra total. La Guàrdia Civil assegura, a més, que el Diplocat s’ha negat a donar-los les dades dels participants. 

Comentarios
Multimedia Diari