La Marató se centrarà en l'ictus i en les lesions medul·lars i cerebrals

L'apoplexia és la primera causa de mort de les dones, i la tercera dels homes. El 10% dels afectats tenen menys de 55 anys

19 mayo 2017 20:06 | Actualizado a 21 mayo 2017 21:10
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La 25a edició de La Marató de TV3, que se celebrarà el 18 de desembre, recaptarà fons per a la investigació de l’ictus i les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques. El Patronat de la Fundació de la Marató va prendre aquesta decisió després de valorar les malalties presentades per la Comissió Assessora Científica, d’acord amb les propostes enviades per diferents entitats. A Catalunya, l’ictus és la primera causa de mort de les dones i la tercera dels homes, i cada any es produeixen més de 13.000 casos d’aquesta malaltia, dels quals 1.300 afectats són menors de 55 anys.

A més, malgrat que sobrevisquin a l’ictus, un 45% de les persones que el pateixin tindran una discapacitat, ja sigui motora, sensitiva, cognitiva, de la parla o de la comprensió, la qual cosa els generarà greus repercussions en la seva qualitat de vida. A Catalunya hi ha 900 nens que pateixen seqüeles de l’esmentada malaltia.

L’ictus afecta anualment prop de 17 milions de persones a tot el món i en causa la mort a sis milions. És la primera causa d’incapacitat i, segons els experts, l’epidèmia del futur, ja que la patiran una de cada sis persones.

La Marató 2016 també tractarà les lesions medul·lars i cerebrals provocades per un traumatisme. En els últims anys han disminuït les causades per accidents de trànsit i han augmentat les produïdes per caigudes domèstiques en persones d’edat avançada.

Les lesions cerebrals per causes traumàtiques afecten àrees del cervell responsables del moviment, de les sensacions i percepcions, de les emocions i de la conducta, l’atenció, la memòria, el llenguatge i la intel·ligència.

Les lesions medul·lars poden provocar paràlisi de la mobilitat voluntària i absència de sensibilitat per sota de la zona afectada.

Encara que Catalunya compta amb equips punters d’investigació en ictus i eficients protocols d’actuació, la Fundació considera necessari seguir investigant «per detectar i evitar les causes d’aquestes lesions, minimitzar o, fins i tot, curar les discapacitats que se’n deriven i avançar en les teràpies de rehabilitació física, psicològica i cognitiva».

Comentarios
Multimedia Diari