'La Rambla Nova de Tarragona avui serà a vessar i direm 'ho hem tornat a fer'''

Entrevista a Jordi Sànchez Picanyol, president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC)

19 mayo 2017 18:14 | Actualizado a 21 mayo 2017 15:08
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Troba normal la presència del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, avui a la manifestació independentista a Salt, i de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, a Tarragona?

- Són un plus. Tenen una rellevància gran, com també la té la presència de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. La força d’una mobilització d’aquestes característiques està en la capacitat d’atraure persones amb les quals no necessàriament coincideixes al cent per cent. Dóna una imatge de pluralitat que volem potenciar. Cap d’aquestes persones de primera línia política tindrà un paper protagonista en la mobilització, sinó que hi seran en tant que ciutadans. Crec que això no incomodarà ningú.

 

- Però Carles Puigdemont és el president de tots els catalans, no?

- I ho seguirà sent. El fet que participi en una mobilització en tant que ciutadà que vol la independència forma part de la seva coherència, del seu programa polític. És un president que diu ‘vull portar Catalunya a un Estat independent’. Per tant, no pot ser una sorpresa per a ningú. Ha estat escollit amb un programa electoral compromès amb la independència.

 

- No li resta legitimitat?

- En absolut. Aquests debats els hauríem d’aparcar perquè no responen a una realitat objectiva. Són més una necessitat de debat entre partits que entre ciutadans.

 

- Però llavors... és que Artur Mas no es va mullar prou?

- Pot ser que algú ho pensi, això. Ara bé, jo vull explicar una cosa. L’any passat el president Mas volia venir a la Meridiana, i vam ser els organitzadors que li vam dir ‘no vinguis, estem en un any electoral, això pot generar molta polèmica, t’agraïm el gest però creiem que aquesta polèmica en un any electoral no ens ajuda’. Ell va entendre la nostra demanda.

 

- I el president Puigdemont també els ha consultat?

- El president Puigdemont també dubtava de si anar o no anar a Salt. Dimecres va compartir amb Òmnium i l’ANC els dubtes que tenia. Sobretot el preocupava que algú interpretés que la seva presència buscava reforçar-lo de cara a la qüestió de confiança, que ara ja està resolta. El president Puigdemont no fa res més que participar en un acte en el qual ell ha participat sempre. Forma part del seu ADN polític, del seu projecte de país. Està en política i és president per fer això, la independència.

 

- De què dependrà avui que la Diada sigui un èxit?

- Per descomptat, dependrà del fet que tot funcioni com sempre ha funcionat i sempre hem volgut, que és amb una gran festa reivindicativa amb la participació de famílies senceres, amb molt de civisme. Que la gent quan torni a casa tingui la certesa que ha participat en un acte històric. I avui això passarà d’una manera molt clara.

 

- El nombre d’inscripcions ha baixat un 24% respecte al 2015. També deu ser important la participació, oi?

- Lògicament. En el cas de Tarragona, veurem plena la Rambla des del Balcó fins a la plaça Imperial Tarraco. Això també ajudarà a vendre aquesta imatge d’èxit. Estic convençut que la Rambla Nova estarà a vessar de gent i que aquesta nit podrem dir ‘ho hem tornat a fer’. I hi ha un tercer element que ja podem dir que és un èxit.

 

- Quin element ja podem dir que ha estat un èxit?

- La transversalitat. Tindrem a la mobilització sensibilitats de la majoria de formacions polítiques del país, i tindrem lideratges socials i polítics molt plurals, des de sectors del centre dreta fins als anticapitalistes. Què vol dir, això? Doncs és una fotografia del país real. Són elements de cohesió i d’unitat, i cal valorar-los.

 

- En quina mesura rebaixa intensitat a la Diada el fet que el full de ruta sobiranista estigui pendent de si inclou el referèndum unilateral o no?

- La mobilització és per la independència i per deixar clar que hi ha una majoria que vol d’una manera molt clara que aquest país avanci per aquest camí. Crec que a molta gent això del full de ruta li interessa relativament poc i el que vol és dir als polítics ‘feu la feina’.

 

- Sí, però la qüestió del referèndum unilateral és molt candent. Què en pensa?

- M’agradaria matisar que l’aposta de l’ANC no és per al referèndum unilateral d’independència o RUI. La nostra aposta és per un referèndum vinculant, que ens agradaria que fos d’acord amb l’Estat, com a Escòcia. Ara bé, si al final l’Estat diu que no vol... aleshores sí que nosaltres demanem la determinació de les institucions del país.

 

- Determinació vol dir unilateralitat?

- La unilateralitat no és l’objectiu. Seria condició necessària, això sí, si l’Estat no vol seure i parlar. Per això nosaltres no parlem de RUI, sinó de referèndum d’independència.

 

- Creu encara en la possibilitat d’acord amb l’Estat per celebrar el referèndum?

- Jo vull creure que a l’Estat espanyol no només hi ha una part de l’electorat que ho vol, sinó que una part de la classe política acabarà acceptant que la millor manera de resoldre el conflicte amb Catalunya és obrint una via democràtica i que els ciutadans puguem expressar-nos a les urnes amb tota naturalitat.

 

- Cada any diuen que aquesta Diada és la darrera reivindicativa. Entén que hi hagi qui, ara ja, passi d’anar-hi?

- Ho entenc. Jo crec que personalment mai he dit que serà l’última, perquè sóc conscient que el que estem fent és molt complicat. Crec també que el compromís de la gent que va fer la Via Catalana, la ‘V’, i va ser a la Meridiana, continua sent insubornable. Saben que gràcies a haver participat en les mobilitzacions aquestes han estat un èxit, i que gràcies a això s’han anat assolint molts objectius abans de la independència.

 

- La gent no els diu ‘espavileu, vau dir que l’anterior era la darrera’?

- Molta gent ens diu això, moltíssima. I gent que diu ‘amb mi ja no compteu’, també n’hi ha, alguns. Però d’aquests, la majoria seran avui al carrer, perquè saben el valor d’un acte de compromís cívic com el de la Diada.

 

- Com va anar la reunió de l’ANC i Òmnium amb l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros?

- Molt bé. Vull posar en relleu la gran col·laboració que hi ha hagut no només dels dirigents de la ciutat, sinó també dels tècnics, de la Guàrdia Urbana, dels Mossos d’Esquadra, de Protecció Civil. Crec que és necessari dir-ho i agrair-ho. I més sabent que potser no hi ha sintonia política. Crec que això també demostra la capacitat de cohesió del país.

 

- Confia de debò que la Rambla es desbordarà avui?

- Avui Tarragona viurà la mobilització més important de la seva història, i amb ella contribuirà indubtablement que la Diada sigui un èxit, i el procés cap a la independència també.

Comentarios
Multimedia Diari