Más de Noticias

La Vella de Valls i els Castellers de Vilafranca s'enfronten a la Coordinadora pels drets d'imatge

La Coordinadora de Colles vol blindar el tradicional conveni amb Damm i TVC, mentre Vella i Vilafranca demanen buscar "una nova fórmula"

ACN

Whatsapp
3 de 10 amb folre i manilles de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, descarregat a la Diada de Sant Fèlix el 2016. Foto: ACN

3 de 10 amb folre i manilles de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, descarregat a la Diada de Sant Fèlix el 2016. Foto: ACN

Polèmica pels drets de les retransmissions de les diades de les colles castelleres. La Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) vol blindar el conveni que manté des de fa 20 anys amb Damm i TVC. En aquest sentit, l'assemblea celebrada aquest cap de setmana ha ratificat l'acord -amb un 82,6% de vots a favor i un 9,3% en contra- a fi de mantenir les condicions actuals. Però la Colla Vella dels Xiquets de Valls i els Castellers de Vilafranca han emès aquest dilluns un comunicat on s’oposen a la ratificació i defensen la necessitat de buscar una "nova fórmula" de conveni, el qual demanen que fixi de forma exacta com i fins quan es cedeixen els drets. Totes les parts, però, es mostren predisposades a trobar una solució satisfactòria per a tothom.

A l’assemblea de la CCCC celebrada aquest passat dissabte a Mollet del Vallès, una àmplia majoria de les colles han aprovat la ratificació de l’acord amb què es gestionen actualment els drets d’imatge de les retransmissions castelleres, tant per televisió com per internet. La Coordinadora defensa que l’objectiu és poder fer d’altaveu de totes les colles amb dos criteris: garantir “l’adequada difusió” del món casteller i garantir també la continuïtat del conveni que fa 20 anys que existeix entre la CCCC, la Generalitat, TVC i la cervesera Damm. 

Tot i l’aprovació per part de la majoria d’assistents a l’assemblea, els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella dels Xiquets de Valls –dues de les colles de més volum- han manifestat explícitament la seva oposició. En un comunicat conjunt emès aquest dilluns, les dues entitats recorden que la cessió de drets d’imatge a la Coordinadora “no s’ha formalitzat mai en un contracte ni s’ha establert la durada ni l’extensió dels drets”. 

Els Verds i la Vella recorden així que aquesta cessió fins ara s’ha regulat amb uns acords verbals establerts el 1997. En aquests convenis, que la CCCC reconeix que fins ara eren “tàcits”, s’estipula que la cervesera Damm paga un patrocini de 175.000 euros a la Coordinadora de Colles Castelleres per a què aquesta pugui finançar bona part del què costen les assegurances. A canvi, la CCCC cedeix a Damm els drets d'imatge de les sis diades més importants del calendari, mentre que la cervesera, al seu torn, gestiona aquests drets amb Televisió de Catalunya. 

La vicepresidenta de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, Lurdes Quintero, remarca a l’ACN que “en cap moment aquesta cessió de drets de les colles s’ha signat de forma legal”. Per aquest motiu, Quintero explica que la Vella i els Verds volen seure amb la Coordinadora per “treballar noves opcions i fer un acord ben fet, per evitar diferències en les interpretacions”. Alhora, les dues colles reclamen que la cessió dels drets s’ajusti a la realitat actual, per exemple, de les xarxes socials. 

Lurdes Quintero sosté així que “el fet que cada colla pugui ser sobirana en la gestió dels drets d’imatge és una qüestió lògica”, i remarca que cal regular-ho per adaptar-se a la “universalització” que viu actualment el món casteller. “Cal fer-ho ben fet per no enganxar-se els dits” afegeix el president dels Castellers de Vilafranca, Joan Badell. 

Al mateix temps, els Verds i la Vella adverteixen la CCCC que les colles no tenen regulat internament la cessió de drets d’imatge de cada casteller, de manera que ara per ara s’oposen a cedir-los a la Coordinadora de forma global. Badell apunta que “és un gest de responsabilitat no cedir una cosa que no tens”. Amb tot, el president dels Castellers de Vilafranca assegura que les inscripcions dels nous membres de la colla ja incorporen un apartat per regular aquesta qüestió, i garanteix que aquest 2017 regularan també els drets de la resta de components del grup. 

Per resoldre les discrepàncies, els Verds i la Vella estenen la mà a la Coordinadora de Colles Castelleres per crear un grup de treball on “seure, negociar i col•laborar” a l’hora de fixar un acord legal on s’estipuli quins drets d’imatge es cedeixen, en quines condicions i durant quant temps. Al mateix temps, les dues colles apunten que en aquest acord també caldrà especificar com es resol la cessió de drets d’imatge en aquelles actuacions on els Ajuntaments demanen ser-ne els propietaris. 

Per la seva part, la CCCC recorda que l’acord de l’assemblea en relació al conveni amb Damm i TVC inclou la “possibilitat de modificar-lo o d’establir nous convenis en aquesta mateixa línia”. El president de la Coordinadora, Jordi Grau, assegura que “es pot parlar i comentar aspectes d’alguna diada en concret. No és un acord tancat”, i garanteix que està obert a “altres fórmules”. Grau es refereix així, per exemple, a la possibilitat d’incloure la Xarxa de televisions locals dins els acords sobre els drets d’imatge. 

Regular la relació amb les colles internacionals 

D’altra banda, l’assemblea de dissabte també va aprovar el protocol de relació de la CCCC amb les colles castelleres de l’exterior, establint que aquesta relació es regularà amb un conveni, de manera que les colles internacionals no seran formalment membres de la Coordinadora. Així, el protocol aprovat per assemblea marca les condicions necessàries per accedir a aquest conveni i les obligacions de cadascuna de les parts. 

Els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella dels Xiquets de Valls, però, tampoc comparteixen aquest punt. Les dues entitats consideren que fixar aquest protocol per redactar els convenis és una manera de treballar “molt reduccionista” i critiquen que no s’hi preveu “la inclusió de colles en cultures molt diferents a la catalana”. Per aquest motiu, Verds i Rosats demanen a la Coordinadora “més amplitud de mires”.

Temas

  • CASTELLS

Comentarios

Lea También