La Vella de Valls i els Verds catapulten Sant Fèlix 2016 com a millor diada castellera de la història

Minyons despunten carregant el 3 de 10 mentre la Joves culmina la Torre de 9 i el 5 de 9, en una jornada replena de gammes extra

19 mayo 2017 18:20 | Actualizado a 21 mayo 2017 16:55
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La Colla Vella dels Xiquets de Valls i els Castellers de Vilafranca han empès Sant Fèlix 2016 com a millor diada castellera de la història, juntament amb els Minyons de Terrassa i la Joves Xiquets de Valls. D’inici, la jornada ja ha arrencat amb tres 3 de 10, dos dels quals han estat descarregats. Un d’aquests l’ha signat la Vella, que aquest dimarts ha assolit la seva millor marca completant també el 4 de 9 net i el 4 de 9 amb l’agulla. Per la seva part, els Verds han carregat per primera vegada a la seva història el 4 de 10 amb folre i manilles. També ha estat vibrant l’actuació dels Minyons de Terrassa que, a banda de fer l’aleta en el 3 de 10, han descarregat el 5 de 9 i la Torre de 9, amb uns castells que la Joves de Valls també s’ha embutxacat. En total, la plaça de la Vila de Vilafranca ha vist com aquest Sant Fèlix s’aixecaven fins a catorze castells de gamma extra.

Els Minyons de Terrassa han obert plaça abans de l’hora prevista apostant pel 3 de 10, que han carregat amb dificultats. El castell no ha aconseguit vèncer les tremolors de l’estructura i ha acabat fent llenya poc després de la sortida de setens. El cap de colla dels malves, Albert Pérez, s’ha mostrat “molt satisfet” però ha lamentat que la colla s’ha ressentit de ser els primers en actuar i ha indicat que “el folre i les manilles no estaven ben lligats”. Pérez ha augurat que la colla descarregarà aquest castell per la diada de la Mercè.

El 3 de 10 dels Minyons ha donat el tret de sortida a una primera ronda memorable, on la Vella i els Castellers de Vilafranca han descarregat aquest mateix castell sense excessives complicacions. Ha estat la segona vegada per la història dels de Valls i la tercera de la temporada pels Verds. Per la seva part, la Joves ha descarregat la Torre de 9 amb folre i manilles, aconseguint una fita que ha destacat especialment el cap de colla, Jaume Galofré, qui ha explicat que era una aposta que “generava dubtes”.

L’inici de la segona ronda ha coincidit amb l’arribada del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, al balcó de l’Ajuntament de Vilafranca, que ha estat rebut amb una gran aclamació pels milers de persones que omplien la plaça de la Vila. Els crits a favor de la independència s’han repetit entre aplaudiments, que han quedat trencats pel silenci quan han començat les noves construccions.

En aquesta segona ronda, els Minyons de Terrassa han descarregat el 5 de 9 amb folre, mentre que la Vella ha signat el 4 de 9 net. Al seu torn, la Joves Xiquets de Valls ha carregat aquest mateix castell, que s’ha esfondrat abans que els dosos comencessin a descendir. La ronda l’ha tancat la colla local, predisposada a aixecar el 4 de 10 amb folre i manilles. Els Verds han arribat a col•locar setens, com havien aconseguit als assajos, però l’estructura ha cedit i el castell ha quedat en intent. El cap de colla, Toni Bach, ha atribuït la caiguda a “la pressió” i ha destacat que ha fet una crida a evitar el “desànim” entre els castellers per poder provar-ho de nou al final de la diada.

Pel que fa a la tercera ronda, la colla egarenca ha descarregat amb tranquil•litat la Torre de 9, mentre que la Vella de Valls s’ha atrevit amb el 4 de 10 per primera vegada. El castell, però, no ha prosperat i la colla l’ha desmuntat abans que sonessin les gralles. Més sort ha tingut la Joves, que ha descarregat el 5 de 9, en un fet que Jaume Galofré ha definit com a “injecció de moral espectacular”. Per la seva part, els de Vilafranca han fet un intent de 3 de 9 amb folre i l’agulla.

En ronda de repetició, la Vella de Valls ha esclatat d’eufòria descarregant el 4 de 9 amb folre i l’agulla, mentre que els Verds s’han tret l’espina clavada de la ronda anterior i aquesta vegada sí que han completat el 3 de 9 amb l’agulla. Tenint en compte que dos dels castells anteriors dels vilafranquins havien quedat en intent, la colla local ha fet ús de la cinquena ronda, apostant novament pel 4 de 10. Aquest cop sí, l’enxaneta ha coronat el castell, que s’ha trencat poc després de fer l’aleta. La caiguda, però, no ha entorpit l’alegria dels Verds, que han celebrat enèrgicament el fet d’haver carregat el 4 de 10 per primer cop a la seva història.

Ja en ronda de pilars, Minyons ha completat el Pilar de 7 amb folre. Per la seva part, la Vella s’ha decidit pel Pilar de 8 amb folre i manilles, que ha fet llenya just després de ser carregat. De fet, la caiguda ha generat dubtes sobre si l’estructura havia estat carregada, però els Administradors de la Festa Major –organitzadors de la diada- han assegurat que sí. Amb aquest pilar, la Vella ha brodat la seva millor actuació de la història, fet que el cap de colla, Manel Urbano, celebrava perplex al final de la jornada.

Finalment, els Castellers de Vilafranca han aconseguit descarregar el Pilar de 8, mentre que la Joves Xiquets de Valls ha hagut de descartar el Pilar de 7 i n’ha aixecat un de 5. El canvi s’ha degut, segons ha explicat el vallenc Jaume Galofré, al fet que un dels castellers membre de l’estructura de 7 ha hagut d’abandonar la diada per motius familiars.

 

Comentarios
Multimedia Diari