La barcelonina Núria Pradas guanya el Ramon Llull

‘Tota una vida per recordar’ explica la història d’una dona que vol deixar empremta en un món d’homes com a dibuixant als estudis de la Disney

25 enero 2020 11:20 | Actualizado a 25 enero 2020 11:29
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’escriptora Núria Pradas ha guanyat la XL edició de el Premi Ramon Llull de novel·la en català, dotat amb 60.000 euros, per Tota una vida per recordar, protagonitzada per Sophie Simmons, una jove que busca deixar empremta en un món d’homes en els inicis daurats de Disney Studios.

Pradas, segons ella mateixa va explicar, ha volgut mostrar la història d’una dona que «lluita pels seus somnis», en els anys trenta de segle passat, quan les dones no treballaven d’animadores, un ofici fins llavors totalment masculí i que és el que ella vol exercir. «He retut homenatge a les dones que hi ha hagut i que hi haurà que ens han obert camí», va dir ahir la guanyadora del Ramon Llull.

La novel·lista, amb una llarga trajectòria en la literatura infantil i juvenil, explicà que el relat va començar a prendre forma gràcies a la seva filla, que es dedica a l’animació, després d’acabar la carrera l’any passat, i que fa uns tres anys li va parlar de les pioneres de la Disney Studios, Mary Blair i Retta Scott, que eren «molt lluitadores». Fent broma, digué que part de el premi hauria de ser per a la seva filla, perquè també l’ha ajudat a l’hora de descriure com s’animava al segle passat, amb els homes dissenyant les històries i les «dones confinades a treballs com tintar només els dibuixos». La novel·la s’emmarca entre dues pel·lícules fonamentals de l’animació, Blancaneus, del 1937, i Dumbo, del 1941, aquesta última produïda durant la gran vaga que va afectar Disney Studios. Sobre la protagonista, Sophie Simmons, revelà que és un personatge basat en Blair i Scott, que en l’obra conviurà amb personatges de la vida real com altres grans animadors nord-americans com Art Babbitt.

Segons el membre del jurat Carles Casajuana, l’obra «barreja molt bé tres fils diferents, un l’històric, sobre com era aquest sector, un altre el de la vida personal i sentimental de la protagonista, i un altre sobre la seva militància».

Tota una vida per recordar arribarà a les llibreries el 4 de març, en català i castellà. Al certamen es van presentar 64 originals. Al jurat també hi eren Francesca Cristoffanini, Pere Gimferrer, Gemma Lienas, Isona Passola, Carme Riera i Emili Rosales.

Comentarios
Multimedia Diari