La caiguda dels tipus d'interès provoca que alguns bancs hagin de pagar interessos als clients amb hipoteques

El 'Wall Street Journal' publica que Bankinter ha aplicat descomptes en les quotes d'alguns clients

19 mayo 2017 23:04 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:21
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els baixos tipus d'interès a l'Eurozona i el programa de compra massiva de deute públic impulsat pel Banc Central Europeu han col·locat algunes entitat bancàries en una situació "inconcebible", segons publica aquest dimarts el 'Wall Street Journal'. En concret, algunes entitats, com l'espanyola Bankinter, han de pagar interessos als seus clients amb hipoteques, una situació que resolen fent-los un descompte en la quota habitual, diu el diari. Els tipus d'interès, en alguns casos, estan en negatiu, i l'Euríbor, el que s'utilitza per calcular les hipoteques a Espanya i altres estats com Portugal o Itàlia, ja és gairebé al 0%.

En molts casos, els bancs marquen els tipus d'interès que apliquen a les hipoteques utilitzant com a base l'Euríbor, i aplicant-li un petit percentatge, que pot variar segons el cas, però que en molts és del 0,3% o el 0,4%, segons explica el 'Wall Street Journal'. Això, en l'època prèvia a la crisi, quan l'Euríbor estava a nivells del 3 o 4%, implicava un interessos del 3,3%, per exemple. Ara, però, amb l'Euríbor proper a 0, en alguns casos situa l'interès en negatiu.

"Com que els tipus han baixat, en alguns casos per sota de zero, alguns bancs es troben amb la paradoxa d'haver de pagar un interès als qui els van demanar diners prestats", informa el diari nord-americà. El rotatiu explica que les entitats ja han preguntat als seus bancs centrals què han de fer en aquests casos, però que la resposta ha estat "poc recomfortant". Segons el WSJ, en el cas de Portugal, el banc central ha dit a les entitats que hauran de pagar els interessos als clients. A Espanya, diu el diari, el banc central està estudiant la situació.

Comentarios
Multimedia Diari