La corona de la part alta i emblema de postal

Un indret d’història i identitat. El conjunt d’espais i monuments que formen la Tarraco romana són l’ADN de la ciutat i la Catedral, el cor del patrimoni de TarragonaLa Catedral de Tarragona

05 julio 2020 11:40 | Actualizado a 05 julio 2020 11:47
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un lloc amb encant a Tarragona? Un paratge que recomanaria? El meu racó preferit? Impossible triar-ne un. Vivim en un indret magnífic. Tenim la immensa sort de poder gaudir de la natura, del patrimoni, de la cultura, del clima, del menjar... pobres barcelonins que sempre tiren cap amunt, no saben el que es perden. Però ben vist, deixem-los fer, així vivim tots més tranquils.

Tenim tants i tants indrets preciosos al territori, que triar es fa un malson. Així que, em permetreu que escombri cap a casa i em quedi amb la capital: Tarragona. La ciutat que fa més de 2000 anys fou la capital de la Hispània Citerior. Construïda sobre un turó, vora el mar, Tarragona és una ciutat amb un encant únic. Des del Serrallo i fins a la Part Alta, la ciutat és plena de racons preciosos.

El llegat romà és un dels actius patrimonials més importants de la ciutat. Però espais com el Balcó del Mediterrani, el Fortí de la Reina o el passeig de Sant Antoni, són també indrets espectaculars amb vistes meravelloses. Ara bé, a mi des de ben petit m’ha encisat el quadre que crea el carrer Major desembocant a les Cols (plaça de Santiago Rusiñol), i escales amunt, a la Catedral. Aquest és, sens dubte, el meu racó preferit de la ciutat.

La Catedral de Tarragona, imponent, corona la part alta de la ciutat i esdevé una de les postals més emblemàtiques de la nostra localitat. Tot l’entorn sembla haver-se pensat per generar un espai que meravella el visitant. A més, les escales de la Catedral creen una graderia única per gaudir dels castells per Sant Magí, per viure la baixada de l’Àliga o per fer-se un fart de riure amb els Dames i Vells. Segurament és pels castells que la Catedral i les Cols són el racó que més m’agrada de Tarragona. Pel que hi he viscut, pel que hi he gaudit i pel que hi he plorat. A les Cols hi vaig fer, fa més de 15 anys, el meu primer folre amb la Jove de Tarragona. Va ser un 2d8 folrat i vaig tindre la sort d’anar darrere d’un dels històrics de la colla, el Paco Gil. Des d’aquell dia la plaça de les Cols i la diada de Sant Magí sempre han estat especials per a mi. La temporada passada, com a cap de colla, aquest idil·li amb la plaça va arribar al seu màxim exponent. Assolir-hi la ‘Súper Catedral’ dels castells va ser espectacular. Sempre recordaré el crit del públic amb l’aleta i l’emoció que vaig sentir veient com, pis a pis, descarregàvem el 5d9f. De fet, la diada de Sant Magí és especial des del seu inici.

El recorregut des del local fins a les Cols és un dels moments que més m’ha impressionat sempre. Les papallones a l’estómac que se li creen a un casteller de la Jove quan va carrer Major amunt acompanyat del so de les gralles i els timbals són una sensació única. Anar veient com la Catedral es va fent gran, com es va sentint la remor del públic que omple les escales des de fa hores fins que, finalment, entres a plaça amb els aplaudiments del públic convertint-ho en un moment màgic.

Un Patrimoni d’identitat

Les Cols, el Pla de la Seu i la Catedral enyoren la seva gent, el públic, el seguici i la cultura de la ciutat. Esperem tornar ben aviat a la normalitat i poder seguir gaudint molts anys d’aquest meravellós espai. Déu meu, com trobarem a faltar la cultura popular aquest estiu.

Comentarios
Multimedia Diari