Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

La costa que ens permet viatjar en el temps

Espai Natural dels Muntanyans. Part de la platja de Torredembarra conserva un sistema de dunes i maresmes pràcticament desaparegudes del litoral català

REDACCIÓ

Whatsapp
Aquest espai atrau l’atenció de diversos experts.  Foto: DTLa zona de la platja dels Muntanyans es un espai natural amb una gran diversitat de flora i fauna.FOto: PERE FERRÉ

Aquest espai atrau l’atenció de diversos experts. Foto: DTLa zona de la platja dels Muntanyans es un espai natural amb una gran diversitat de flora i fauna.FOto: PERE FERRÉ

A vegades, tenim l’ocasió de descobrir paratges gairebé verges molt aprop de casa, que ens ajuden a imaginar-nos com era la nostra costa quan la petjada humana era gairebé indesxifrable.

Una d’aquestes ubicacions és l’àrea dels Muntanyans, un espai natural ubicat a la localitat de Torredembarra i circumscrit a l’àrea protegida Platja de Torredembarra i Creixell, inclosa a la vegada en una platja de set quilòmetres de longitud compartida amb les poblacions de Creixell i Roda de Berà. El seu principal valor és el de conservar ecosistemes, dunes i maresmes sobretot, ja desapareguts a pràcticament tota la costa catalana, el que ens permet fer un viatge a través del temps i redescobrir els atractius de la natura.

Els visitants que s’acostin a descobrir aquest espai gaudiran d’un indret remarcable per la seva importància ambiental, ja que conserva en els seus 2 km d’extensió les darreres dunes i maresmes salabroses després del Delta de l’Ebre. La visita és recomanable tot l’any ja que hi podrem prendre banys de sol i de mar, relaxar-nos, practicar-hi senderisme i observar fins i tot les espècies d’animals i plantes que hi habiten, respectant sempre l’entorn.

L’Espai Natural de la Platja de Torredembarra i Creixell està format per un conjunt de sistemes naturals de dunes i aiguamolls salobres temporals litorals que són un testimoni de la notable diversitat i riquesa del paisatge vegetal primitiu del litoral sorrenc del sistema Mediterrani central.

Actualment només resten alguns fragments relictes dels sistemes originaris, però a la vegada molt fràgils, que han sofert profundes modificacions i una forta regressió en els últims anys. Tot i així, conserva mostres molt interessants de vegetació, amb espècies de flora singular, invertebrats propis dels sistemes dunars, la presència d’aus aquàtiques migratòries i fins i tot la reproducció irregular del corriol cama-negre.

Avui dia, s’organitzen visites guiades que permeten descobrir tots els tresors naturals que amaga aquesta zona única que guarda nombrosos secrets. L’accés a aquesta zona és recomanable durant tot l’any ja que hi podrem prendre banys de sol i de mar, relaxar-nos, practicar-hi senderisme i observar fins i tot les espècies d’animals i plantes que hi habiten, respectant sempre l’entorn i les condicions que permeten que aquest sigui un espai únic.

Comentarios

Lea También