La costa que ens permet viatjar en el temps

Espai Natural dels Muntanyans. Part de la platja de Torredembarra conserva un sistema de dunes i maresmes pràcticament desaparegudes del litoral català

27 agosto 2019 17:10 | Actualizado a 27 agosto 2019 17:30
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

A vegades, tenim l’ocasió de descobrir paratges gairebé verges molt aprop de casa, que ens ajuden a imaginar-nos com era la nostra costa quan la petjada humana era gairebé indesxifrable.

Una d’aquestes ubicacions és l’àrea dels Muntanyans, un espai natural ubicat a la localitat de Torredembarra i circumscrit a l’àrea protegida Platja de Torredembarra i Creixell, inclosa a la vegada en una platja de set quilòmetres de longitud compartida amb les poblacions de Creixell i Roda de Berà. El seu principal valor és el de conservar ecosistemes, dunes i maresmes sobretot, ja desapareguts a pràcticament tota la costa catalana, el que ens permet fer un viatge a través del temps i redescobrir els atractius de la natura.

Els visitants que s’acostin a descobrir aquest espai gaudiran d’un indret remarcable per la seva importància ambiental, ja que conserva en els seus 2 km d’extensió les darreres dunes i maresmes salabroses després del Delta de l’Ebre. La visita és recomanable tot l’any ja que hi podrem prendre banys de sol i de mar, relaxar-nos, practicar-hi senderisme i observar fins i tot les espècies d’animals i plantes que hi habiten, respectant sempre l’entorn.

L’Espai Natural de la Platja de Torredembarra i Creixell està format per un conjunt de sistemes naturals de dunes i aiguamolls salobres temporals litorals que són un testimoni de la notable diversitat i riquesa del paisatge vegetal primitiu del litoral sorrenc del sistema Mediterrani central.

Actualment només resten alguns fragments relictes dels sistemes originaris, però a la vegada molt fràgils, que han sofert profundes modificacions i una forta regressió en els últims anys. Tot i així, conserva mostres molt interessants de vegetació, amb espècies de flora singular, invertebrats propis dels sistemes dunars, la presència d’aus aquàtiques migratòries i fins i tot la reproducció irregular del corriol cama-negre.

Avui dia, s’organitzen visites guiades que permeten descobrir tots els tresors naturals que amaga aquesta zona única que guarda nombrosos secrets. L’accés a aquesta zona és recomanable durant tot l’any ja que hi podrem prendre banys de sol i de mar, relaxar-nos, practicar-hi senderisme i observar fins i tot les espècies d’animals i plantes que hi habiten, respectant sempre l’entorn i les condicions que permeten que aquest sigui un espai únic.

Comentarios
Multimedia Diari