La nena morta a Blanes va esperar l’ambulància dues hores i no quatre

La Generalitat ratifica la versió del SEM i defensa que la pacient es trobava en un centre que la podia mantenir estabilitzada

19 mayo 2017 16:37 | Actualizado a 19 mayo 2017 16:37
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La Generalitat de Catalunya va ratificar ahir la versió del Servei d’Emergències Mèdiques (SEM), que xifrava en només dues hores el temps que la nena morta a l’Hospital Comarcal de la Selva, a Blanes, va esperar l’arribada d’una ambulància pediàtrica per al seu trasllat a l’Hospital Trueta de Girona.

En un comunicat, el Departament de Salut va ratificar que l’avís al SEM de la necessitat d’aquest vehicle, que com l’altre disponible a Catalunya està adscrit a un centre sanitari de Barcelona, en aquest cas l’Hospital Vall d’Hebron, es va produir a les 5.52 hores de diumenge passat.

La Generalitat tanca així la possibilitat apuntada pel sindicat CCOO que l’ordre s’hagués donat dues hores abans i que l’ambulància hagués tardat quatre hores a arribar a Blanes.

El vehicle, segons el Departament de Salut, va estar a l’Hospital Comarcal de la Selva per realitzar el trasllat a les 8.10 hores, encara que la nena, de vuit anys, va morir tot i als intents per evitar-lo dels sanitaris.

El comunicat relata que la pacient va arribar al servei d’urgències de Blanes a les 2.33 hores amb símptomes i signes que apuntaven a una cetoacidosi diabètica i que es va aplicar tractament de forma immediata.

A les 5.52 hores es va avisar el SEM per al trasllat, després que els responsables sanitaris consideressin que es requeria, encara que la nena es trobava en un centre que podia mantenir-la estabilitzada.

Confirmat l’Hospital Trueta com el de destinació a les 6.18 hores, l’ambulància pediàtrica es va presentar a Blanes a les 8.10 hores, sense que es pogués evitar l’evolució desfavorable i la mort de la pacient. La Generalitat va reiterar també que «a petició de la família i per respecte al seu dol», no es donaran noves informacions fins que no estiguin disponibles les conclusions definitives de la investigació oberta, i puntualitzà que els únics canals de comunicació vàlids són els del Departament de Salut.

Aquesta última precisió té lloc després que l’Ajuntament de Blanes hagi precisat el comunicat del seu alcalde, que posava en boca del conseller Antoni Comín l’exculpació del SEM en els procediments seguits en aquest cas i confirmava com a causa de la mort una asèpsia generalitzada.

Per la seva banda, la directora general d’Ordenació Professional i Regulació Sanitària de la Conselleria de Salut de la Generalitat, Neus Rams, va explicar que la investigació de tot plegat «pot durar un parell de mesos».

Comentarios
Multimedia Diari