Más de Noticias

La neu deixa gruixos de fins a mig metre en cotes properes als 1.000 metres

Protecció Civil manté l'alerta Neucat i recomana molta prudència en la mobilitat per les zones afectades

ACN

Whatsapp
Pla general de diverses persones amb una pala al costat de la carretera completament nevada i d'un quatre per quatre circulant amb dificultat, a Altron, al Pallars Sobirà. Foto: ACN

Pla general de diverses persones amb una pala al costat de la carretera completament nevada i d'un quatre per quatre circulant amb dificultat, a Altron, al Pallars Sobirà. Foto: ACN

La neu caiguda en les darreres hores al Pirineu ha deixat gruixos que s’han acostat, i fins i tot superat, al mig metre en municipis situats en cotes properes als 1.000 metres. Així, segons Protecció Civil, s’han acumulat 53 centímetres de neu a Naut Aran i 39 centímetres a Vielha, i en menor mesura, 33 centímetres a Esterri d’Àneu, 25 a Puigcerdà, 20 centímetres a Viu de Llevata i 13 a Das. Fins aquest matí, no s’ha produït cap incidència destacada a causa de la nevada, tot i que s’ha hagut de suspendre el transport escolar al Pallars Sobirà i l’institut de Sort ha tancat les portes per la impossibilitat d’accedir-hi. D’altra banda, Protecció Civil, que manté acivada l’alerta del Neucat, ha demanat molta prudència en la mobilitat per les zones afectades. De fet, la circulació s’ha interromput a la C-28 a Naut Aran per accedir al Port de la Bonaigua i a la BV-4031 de Castellar de N’Hug a La Molina. A més, es necessiten cadenes per circular per la Collada de Tosses, entre altres afectacions viàries.

L’obligació de circular amb cadenes afecta onze trams de via més. Es tracta a la demarcació de Lleida, de la C-13, la C-28 i la C-147 a Esterri d’Àneu; de la C-142b a Naut Aran per accedir al Pla de Beret i la C-28 a Vielha cap a Vaquèira; de l’L-500 i l’L-501 a Vall de Boí per anar al Balneari de Boí i al Pla de l’Ermita, respectivament; de l’L-504 a Llavorsí en direcció Tavascan; de l’L-510 a Alins i de l’N-141 a Bossòst fins al Coll del Portillon. També calen cadenes a l’L-503 a Torre de Cabdella. 

A més, a l’N-230 a Vielha està restringit el pas de vehicles articulats en direcció Vilaller en ambdós sentits per neu o gel a la calçada, així com a l’N-260, on a banda de ser necessàries les cadenes els vehicles pesats tenen restringit el pas a partir del quilòmetre 130. 

Mentrestant, Protecció Civil de la Generalitat manté activada l’alerta del pla Neucat per les nevades abundants al Pirineu i Prepirineu i la possibilitat de nevades locals a les comarques de Girona al llarg del dia d’avui. De moment, la cota de neu no ha estat tan baixa com s’havia previst ahir i aquest matí se situarà a l’entorn dels 500 metres, tot i que pot variar al llarg del dia. El Comitè del Pla Neucat es tornarà a reunir a la una del migdia per actualitzar la informació de l’episodi. 

A les set del matí, s’ha reunit el Comitè tècnic del Pla Neucat per fer seguiment de l’evolució de les nevades. El director general de Protecció Civil, Joan Delort, ha presidit la reunió que ha comptat amb l’assistència de comandaments dels Mossos d’Esquadra, Bombers de la Generalitat, Servei Català de Trànsit, Carreteres de la Generalitat, autopistes, Agents Rurals, Sistema d’Emergències Mèdiques, Creu Roja i Servei Meteorològic de Catalunya. 

Protecció Civil de la Generalitat recomana tenir el vehicle preparat per la neu, amb cadenes, manta, una llanterna i el telèfon mòbil carregat amb bateria en cas d’emergència, i evitar la mobilitat a les zones de muntanya afectades per la neu de forma intensa si no és imprescindible. 

Sense incidències destacades al Ripollès 

Al Ripollès no hi ha incidències destacades. Segons informa el Consell Comarcal, el transport escolar funciona amb normalitat. Només hi ha hagut un canvi a primera hora del matí que ha afectat l'autobús que recull els alumnes de Dòrria, Navàs i Toses, on viatgen tres alumnes. Un cop arribats a l'escola Comte Arnau, han sabut que l'Ajuntament de Planoles havia decidit suspendre les classes del centre aquest dilluns per l'alerta de neu i els alumnes han hagut de ser retornats a casa. 

Perill d’allaus per sobreacumulació de neu 

Aquest diumenge a la nit, Protecció Civil de la Generalitat va posar en prealerta el pla Allaucat pel perill d’allaus fort (4 n una escala de 5) a l’Aran i franja nord de la Pallaresa, a partir e la informació de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC). Des de l’inici de la nevada dijous a la nit fins aquest diumenge a la nit han caigut entre 50 i 70 centímetres de neu nova a 2.300 metres, amb vent fort de component nord. A més, s’han format grans sobreacumulacions de neu en orientacions est, sud-est i sud, principalment. 

També, són probables caigudes espontànies d'allaus de mida mitjana, en alguns casos fins i tot és possible que siguin grans, en molts vessants. Són probables allaus per sobrecàrrega feble en molts vessants. 

A la resta dels Pirineus el perill d'allaus està situat a 3 en una escala de 5. La probabilitat de caiguda d’allaus anirà incrementant-se a mesura que s’intensifiqui la nevada.

Temas

  • CATALUNYA

Lea También