Lactància per a un planeta sostenible

Efemèride. Fins divendres se celebra la Setmana Mundial en 170 països amb l’objectiu de millorar la salut dels nadons

REDACCIÓ

Whatsapp
Foto: getty images

Foto: getty images

La Setmana Mundial de la Lactància Materna se celebra fins al divendres en 170 països amb l’objectiu de fomentar-la així com de millorar la salut dels nadons de tot el món. L’Organització Mundial de la Salut la recomana de forma exclusiva durant els primers sis mesos de vida dels petits i petites i fins als dos anys com a mínim, de manera complementària a l’alimentació sòlida.

La llista de beneficis que la lactància materna té per a la salut (tant present com futura) de la mare i del nen és pràcticament interminable i, a més, cada poc temps s’hi incorpora una prova nova. Entre els avantatges per a la dona, se sap que redueix el risc de determinats tipus de càncer (de mama i d’ovari) i de desenvolupar malalties com la hipertensió. Pel que fa als beneficis per als nens i nenes, està demostrat que la llet materna aporta protecció enfront de les malalties infeccioses, disminueix la incidència i la gravetat de les diarrees, redueix el risc de patologies infantils freqüents com les infeccions respiratòries i l’otitis mitjana aguda, prevé les càries i augmenta la intel·ligència.

Però, a més, aquest tipus d’alimentació aporta una altra mena d’avantatges la repercussió dels quals encara no és prou coneguda per bona part de la població, i que cada vegada té més importància en el context sanitari, climatològic i mediambiental actual: els beneficis des del punt de vista de la sostenibilitat i el benestar del planeta. «Es tracta d’un aliment natural i renovable, que no deixa petjada de carboni en el medi ambient; no requereix envasat, transport ni combustible per a la seva producció, preparació i consum, i tampoc no produeix deixalles». Aquestes són les raons principals per les quals la lactància materna té un protagonisme creixent en totes les iniciatives adreçades a millorar la sostenibilitat mediambiental, segons Anna Bach Faig, professora dels Estudis de Ciències de la Salut de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i investigadora del grup de recerca FoodLab de la mateixa universitat.

«Es tracta d’un aliment natural i renovable, que no deixa petjada de carboni»

De fet, des de fa ja uns anys, cada vegada hi ha més literatura científica que demostra el vincle estret que hi ha entre aquesta opció alimentària i fenòmens com el canvi climàtic. Una de les recerques més recents en aquest sentit va ser la duta a terme per experts de l’Imperial College de Londres (Regne Unit), publicada al ‘British Medical Journal’ i que aporta dades molt reveladores sobre aquesta qüestió: donar el pit durant sis mesos significa un estalvi d’entre 95 i 154 kg d’emissions de CO2 per nadó per comparació a la llet de fórmula. Una altra dada interessant aportada per aquest estudi és que la quantitat d’aigua calenta necessària per escalfar els biberons de la llet de fórmula implica una despesa anual d’energia equivalent a la de carregar 200 milions de telèfons mòbils.

#WBW2020 en Twitter

Justament enguany, la Setmana Mundial de la Lactància Materna (#WBW2020 en Twitter), posa el focus en aquest impacte important en la salut planetària, i destaca el paper de la llet materna com a element principal d’un sistema alimentari sostenible, a més d’altres avantatges des del punt de vista mediambiental, tal com assenyala María José Rodríguez Lagunas, professora col·laboradora del màster universitari de Nutrició i Salut dels Estudis de Ciències de la Salut de la UOC i professora de la secció de Fisiologia de la Facultat de Farmàcia i Ciències de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona: «El pit de la mare és el millor envàs que existeix: estèril, capaç de dosificar la quantitat exacta que requereix el nadó i a la temperatura òptima. Substituir això per una llet de fórmula implica l’ús de recursos addicionals: d’una banda, l’ocupació d’envasos procedents de la fórmula infantil mateixa, però també el consum d’aigua, l’ús dels biberons i les tetines, els productes per esterilitzar, els escalfadors, etc.».

Un dels aspectes que s’estan tenint més en compte a l’hora de determinar els avantatges mediambientals de la lactància materna enfront de la llet de fórmula és l’efecte de totes dues en la petjada ecològica (la mesura de l’impacte de les activitats humanes sobre la natura). En aquesta línia, diversos estudis les han comparat basant-se en factors com les fonts d’energia, les emissions de carboni, les deixalles o la petjada hídrica (volum total d’aigua dolça utilitzada per produir béns i serveis). En tots aquests aspectes, els avantatges de la llet materna són inqüestionables. María José Rodríguez Lagunas explica que optar per la lactància materna evita l’impacte negatiu en la petjada ecològica. «Donar el pit no és només més saludable per al nadó, sinó que també ho és per al medi ambient», afirma.

Temas

Comentarios

Lea También