L'afiliació a la seguretat social a l'Ebre creix en tots els sectors per primer cop des de l'inici de la crisi

L'increment de l'ocupació més alt des de 2008 -2,7%- contrasta amb la baixa qualitat de les noves contractacions és molt baix i l'atur creixent entre els majors de 50 anys

ACN

Whatsapp

El nombre d'afiliats a la seguretat a les Terres de l'Ebre va créixer en tots els sectors productius per primer cop des de l'inici de la crisi, assolint la xifra més alta -un 2,7% interanual- registrada des de l'any 2008. El Butlletí d'anàlisi de la conjuntura econòmica de les Terres de l'Ebre de l'últim trimestre de 2014 que elabora la URV constata que la construcció ha capgirat la destrucció d'ocupació i registra creixements de fins el 3,3%, el mateix percentatge que els serveis. Malgrat tot això, l'informe recorda la baixa qualitat de les noves contractacions i que l'atur continua creixent entre els majors de 50 anys.

El creixement de l'ocupació que reflecteix les afiliacions a la seguretat social a les Terres de l'Ebre -amb un total de 47.030 persones afiliades- s'ha quedat encara per sota de la mitjana catalana, que ha assolit un 3%. Malgrat això, el Butlletí subratlla que els increments de la construcció i , sobretot, el dels serveis -amb 2,5 punts per sobre del trimestre anterior- ha permès estirar del carro a l'hora d'impulsar l'economia. Per contra, el comerç, i malgrat guanyar també afiliats, ha estat creixent per sota de la mitjana.

El responsable de l'informe i catedràtic de la URV, Juan Antonio Duro, ha subratllat que els registre d'afiliació són "la millor xifra des de l'inici de la crisi", arribant, "fins i tot a la construcció". També s'ha produït de forma simultània, per primer cop des de 2008, a les quatre comarques. A l'indicador de l'ocupació, a més, s'afegeix a una reducció del nombre d'aturats en termes interanuals, que al conjunt de les Terres de l'Ebre suma 14.344 persones, 533 menys que el trimestre anterior -un 7,1% menys-.

Uns percentatges que, segons Duro, revelen "el clar canvi de cicle i l'assentament de la recuperació", tenint en compte que els efectes d'aquesta tendència s'han deixat notar a les quatre comarques. No obstant això, el catedràtic continua demanant "molta cautela atesa la naturalesa dels indicadors", especialment, en termes qualitatius. "Hi ha evidències que indiquen problemes amb la qualitat de l'ocupació generada i les desigualtats econòmiques", ha abundat.

L'altra gran assignatura pendent, segons ha destacat, continuen sent els aturats de més de 50 anys. De fet, la desocupació s'ha reduït en tots els nivells de formació -especialment, els universitaris de primer cicle, amb un 22,8% menys- i totes les franges d'edat -principalment, entre els menors de 30 anys, amb un 12,7% menys- a excepció feta de la més alta, en la qual continua augmentant -un 1,2%-.

"Les dades demostren clares dificultats per a incorporar els aturats de major edat (típicament de llarga durada) al mercat de treball i, per tant, la necessitat d'aprofundir en Plans Especials per a la seva integració laboral lligats a la formació i a incentius públics diferencials de contractació", assegura el catedràtic de la URV que, malgrat això, insisteix a llançar un missatge optimista a curt i mig termini. "Les expectatives pels propers trimestres són positives, donada la posició dels factors conjunturals generals. La millora en les condicions financeres, la reducció en els preus de petroli i la recuperació del consum permet preveure que els creixements de l'ocupació es mantinguin en aquests ritmes o fins i tot millorin", assegura.

Temas

  • ECONOMÍA

Comentarios

Lea También