Más de Noticias

Les cambres de la propietat creuen que falten dades per a l'índex de referència del lloguer

Argumenten que les dades de dipòsit de fiances de l'Incasol, i les dades cadastrals d'any de construcció de l'immoble i superfície 'no dóna per fer un índex de referència'

Europa Press

Whatsapp
No existeixen dades de l'estat real del parc immobiliari de lloguer perquè no hi ha grans propietaris d'edificis de lloguer, sinó petits propietaris que disposen de pisos solts. FOTO: LLUÍS MILIÁN

No existeixen dades de l'estat real del parc immobiliari de lloguer perquè no hi ha grans propietaris d'edificis de lloguer, sinó petits propietaris que disposen de pisos solts. FOTO: LLUÍS MILIÁN

Les cambres de la propietat urbana catalanes consideren que falten dades estadístiques perquè l'índex de referència del lloguer que impulsarà la Generalitat aquesta primavera sigui efectiu.

El president de la Cambra de la Propietat Urbana de Barcelona, Joan Ràfols, ha explicat que a Catalunya no existeixen dades de l'estat real del parc immobiliari de lloguer perquè no hi ha grans propietaris d'edificis de lloguer, sinó petits propietaris que disposen de pisos solts.

"En un mateix edifici pots trobar-te un pis totalment actualitzat i un altre que no s'ha tocat des de la construcció", ha exemplificat.

Ha argumentat que, amb les dades de dipòsit de fiances de l'Incasol, i les dades cadastrals d'any de construcció de l'immoble i superfície "no dóna per fer un índex de referència".

"A Alemanya porten molts anys fent-ho, però amb un cadastre que s'actualitza cada dos anys i amb dades de rehabilitació", ha indicat.

Ràfols, que ha participat en nom del Consell general de cambres de la propietat urbana de Catalunya en el grup de treball per regular el lloguer promogut per la Generalitat, ha apuntat que la idea de crear un índex de referència és bona perquè aporta transparència al mercat, però ha matisat que la seva eficàcia a curt termini "serà dubtosa".

"La base estadística no es té, requereix més dades i més temps, perquè es necessita una sèrie llarga per consolidar les dades", ha destacat.

També ha posat èmfasi que estudis d'experts internacionals demostren que controlar el lloguer des de la normativa per evitar l'exclusió de les famílies amb menys recursos provoca els efectes contraris als desitjats.

"Quants més detalls es volen cobrir, més litigiositat es genera, és millor no tocar els temes que no sigui estrictament necessari tocar", ha afirmat.

Sí ha recolzat les mesures que avancin a facilitar l'equilibri entre arrendadors i arrendataris, com contractes de lloguer de major durada, sempre que s'incloguin clàusules d'actualització periòdica de la renda: "Ens sembla raonable i és com funciona el mercat més competitiu del món, els Estats Units". BARCELONA CIUTAT

Respecte a la situació del lloguer a la ciutat de Barcelona, Ràfols ha reconegut que és la població catalana en què hi ha més demanda --i alhora menys oferta que fa 50 anys-- i per tant més pressió a l'alça en els preus, que s'estén a algunes poblacions de l'entorn, mentre que a la resta de Catalunya no hi ha tensions.

Amb tot, ha assenyalat que la meitat dels lloguers a Barcelona són inferiors a 750 euros, i que entre 2008 i 2013 les rendes han baixat gairebé un 20% a la capital, mentre que els últims anys han crescut a un ritme del 8% anual i ara estan tornant als nivells del 2008.

"Mentre hi hagi recuperació econòmica, els preus apujaran, el que fa falta és oferta pública de lloguer moderat o ajudes perquè les persones amb menys recursos puguin accedir als preus del mercat", ha sostingut, fent una crida a les administracions públiques.

Temas

  • CATALUNYA

Lea También