Les colles castelleres s'integren cada vegada més al món 2.0 i de les noves tecnologies

Amb les aplicacions es pot confirmar l'assistència a l'assaig o consultar el plànol de les pinyes

19 mayo 2017 19:09 | Actualizado a 21 mayo 2017 17:28
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Avui dia no és d’estranyar que les noves tecnologies s’incorporin en la vida quotidiana de la societat. O bé per innovar o simplement per facilitar les coses, centenars d’aplicacions mòbils han estat inventades per cobrir les necessitats de molts ciutadans i cobrir espais allà on sovint costa arribar. I el món casteller no n’ha estat una excepció.

Des de fa un parell d’anys aproximadament, les colles castelleres han anat innovant i pensant en quines aplicacions i quins artefactes tecnològics podrien fer que l’activitat castellera, tant social com tècnica, fos més fàcil.

Les colles cada vegada estan més actives i en part gràcies a això, agrupen una gran quantitat de castellers. I al final, aquest fet es tradueix en una gran tasca d’acumulació de dades i sobretot, en comunicar-les i que arribin a tothom.

Els primers a innovar en aquest camp van ser els Castellers de Sants. Veient la necessitat de mantenir un ordre i un esquema en la vessant més tècnica i buscant és clar, la perfecció en cada castell, van crear una aplicació per a telèfons mòbils específicament per als castellers de tronc. La plataforma consta d’una base de dades amb l’alçada i el pes dels castellers que formen les estructures i així, automàticament, s’informa de l’estat de les rengles, de les alçades i de les possibles compensacions. I, seguint en la vessant tècnica, els Moixiganguers d’Igualada van crear una aplicació però pensada específicament per a les pinyes.

Altres colles com els Castellers de la Vila de Gràcia, els Sagals d’Osona o, estrenada recentment, els Xiquets de Tarragona, han confeccionat també aplicacions pròpies que pretenen ser un canal de notícies per a tots els castellers de la colla, així com un servei per tal que el casteller pugui confirmar amb antelació la seva assistència als assajos i a les actuacions, o per apuntar-se als autobusos de les sortides.

En el cas dels matalassers, l’entitat ha estrenat l’aplicació aquesta mateixa setmana, i es pretén que la facin servir regularment tots els castellers, de manera que les pinyes dels assajos i les actuacions es puguin confeccionar amb antelació. A més, aquestes pinyes es poden consultar també a través de l’aplicació, de manera que cada casteller podrà conèixer consultant el telèfon quina posició ocupa. L’aplicació inclou també un apartat de notícies i accessos directes als perfils de la colla a les xarxes socials.

Comentarios
Multimedia Diari