Les obres del Museu Casteller a Valls encaren la recta final

S'equiparà amb videoinstal·lacions d'última generació i muntatges immersius per sorprendre els "profans" del fet casteller

19 mayo 2017 15:46 | Actualizado a 19 mayo 2017 15:46
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Amb l'estructura exterior pràcticament enllestida, el Museu Casteller de Catalunya que es construeix a Valls encarrila la recta final. Falta equipar el seu interior, que s'omplirà d'espectaculars muntatges d'última generació, amb videoinstal·lacions i eines i jocs interactius en un recorregut amb voluntat d'agradar tant a un públic entès en el món dels castells, però també al més "profà". Així, hi haurà des d'una pantalla de 18 metres d'alçada que travessarà dos pisos, passant per una altra d'envoltant de 360 graus, fins a un videojoc on els visitants podran posar-se en el lloc de quatre castellers i aguantar un castell, a mode de partida interactiva. L'Ajuntament ha hagut d'aprovar una modificació del projecte museogràfic, que s'eleva als gairebé 1,8 milions d'euros, perquè el museu pogués incloure vídeos de les millors diades castelleres de l'any passat.

"És un projecte viu". L'ideòleg de l'interior de l'equipament, Ignasi Cristià, insisteix en què els castells són un fet immaterial i que conservar-lo implica engrossir l'arxiu gràfic del museu amb més fotografies i vídeos, temporada rere temporada. De moment, enregistrar i incorporar les quinze diades més destacades de l'última temporada castellera ha obligat a modificar -i encarir en mig milió d'euros més- el projecte museogràfic.

Vídeos vibrants i instal·lacions interactives són els grans atractius que amagarà en el seu interior el futur Museu Casteller de Catalunya, en construcció arran la plaça del Blat, considerat el quilòmetre zero del fet casteller. L'alcalde de Valls, Albert Batet, evita parlar de terminis i es congratula de l'"innovador" i "ambiciós" projecte, ideat en els 2.000 metres d'espai museístic -el recinte, en total, n'ocupa uns 3.000.

Els visitants seran rebuts en un gran vestíbul, a planta baixa, on penjarà una gran pantalla vertical provinent del primer pis, d'una sala amb capacitat per una trentena de persones, on es projectarà un audiovisual entorn el concepte del 'valor' en el món dels castells. De fet, l'equipament pivota sobre els quatre elements del lema casteller: força, equilibri, valor i seny. Però aquesta no és l'única pantalla espectacular.

En un altre espai, dedicat a la 'força', s'habilitarà un gran banc circular on els visitants quedaran envoltats d'una gran pantalla de 360 graus en la qual es visionarà un altre audiovisual a través de 16 projectors -i 2 més encarats al terra. Amb voluntat de donar una visió èpica, a mitja projecció, entre el públic descendirà del sostre una estructura sobre la qual es projectarà un castell fet per diverses colles.

Aquest espai circular tancarà un itinerari per l'interior del museu on precisament els cercles, com a al·legoria a la forma de la pinya castellera, hi tenen una gran presència. Així, hi ha diversos racons visitables -fins a cinc- configurats en forma circular, des d'una instal·lació on escoltar tots els tocs de castells, a un espai interactiu per jugar a ser casteller, aguantant un pes a les espatlles, sobre una plataforma inestable.

L'element central que caracteritza l'equipament és de fet un gegantesc cilindre carregat de fotografies, que plasmen places, colles i jornades castelleres. A tall d'exemple, només de la temporada passada s'han recopilat fins a 6.000 imatges de diversos fotògrafs. El museu també tindrà un espai d'arxiu. També s'hi conservaran objectes antics, com les copes que van guanyar les dues colles locals, en un concurs dels anys 30.

Finalment, l'equipament cultural, de planta baixa, entresol i primer pis, també disposarà d'una botiga per a la venda de marxandatge i una cafeteria. Tots els continguts estaran en quatre idiomes: català, castellà, anglès i francès. "És una proposta molt potent, que cridarà molt l'atenció", ha afirmat l'alcalde Albert Batet. "Estem en fase d'informació pública, només queda licitar-lo i acabar les obres, ja estem en una fase molt final", ha conclòs.

 

Comentarios
Multimedia Diari