Les reserves de sang, sota mínims després de les festes

La Marató de Donants de Sang espera aconseguir 8.000 donacions i recuperar les reserves, que es troben a la meitat

19 mayo 2017 16:48 | Actualizado a 19 mayo 2017 16:48
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La tercera edició de la Marató de Donants de sang 2.0 de Catalunya espera aconseguir 8.000 donacions que permetin remuntar les reserves de sang que actualment es troben a la meitat. Normalment, els hospitals catalans tenen reserves de sang per a deu dies. Ara, en canvi, tenen reserves per a cinc dies i encara menys pel que fa a grups negatius, que es troben amb reserves per a d'un a tres dies. La Marató de Donants de sang 2.0 és la campanya de donació més gran de l'any i tindrà lloc del 13 al 20 de gener als principals hospitals de Catalunya. A més, el divendres 13 es podrà donar sang també als ajuntaments de Tarragona, Lleida i Girona i el 13 i el 14 de gener, per primera vegada, a l'Ajuntament de Barcelona i al Palau de la Generalitat. De mitjana, a Catalunya es registren 260.000 donacions anuals.

La campanya s'ha presentat aquest dilluns a tot Catalunya. El director del Banc de Teixits de Lleida, Joan Manuel Sánchez, ha reconegut que les reserves de sang a tot Catalunya són "molt justes" i ha explicat que les donacions de sang aquest desembre han baixat un 25% respecte al desembre anterior. Alguns dels motius, ha dit, són els diversos festius intersetmanals, el fred i les malalties, com la grip, que han dificultat les donacions. 

Sánchez també ha alertat que un estudi del Centre d'Estudis d'Opinió ha posat de manifest que un 40% dels catalans no sap quin grup sanguini té i per aquest motiu, dedica la Marató de Donants de Sang 2.0 de Catalunya als grups sanguinis. El lema de la campanya és 'La teva sang diu coses. Comparteix-les' i pretén posar de relleu la informació que es pot saber d'una persona a partir del seu grup sanguini, com ara de qui pot rebre sang, a qui pot donar-ne o quins usos pot tenir la seva sang. 

L'objectiu és que tothom conegui el seu grup sanguini. Durant la presentació de la Marató a Lleida, l'alcalde de la ciutat, Àngel Ros, s'ha sotmès a una prova que ha determinat de manera ràpida i només amb una punxada en un dit que pertany al grup 0 positiu. Ros creu que la Marató aconseguirà una bona resposta ciutadana perquè Catalunya, ha dit, és un país solidari. 

Tothom que vulgui participar a la Marató pot entrar al web maratodonants.cat i reservar hora per donar sang en un dels punts de donació que hi ha per tot Catalunya, tot i que no és imprescindible. Amb la reserva d'hora es vol evitar que ningú hagi d'esperar-se per donar sang. També es pot difondre la campanya a través de les xarxes socials amb #maratodonantscat. 

Colau: "És qüestió de vida o mort" 

Des de Barcelona, l'alcaldessa, Ada Colau, ha remarcat que la donació de sang no només és una "qüestió de vida o mort", sinó que és "una de les accions més boniques, més generosos i altruistes" que es poden fer, "que és regalar la vida a través de la sang". Colau s'ha mostrat convençuda que s'arribarà a l'objectiu de les 8.000 donacions a Catalunya en aquesta nova campanya, perquè "tant Barcelona com Catalunya han demostrat la seva capacitat de mobilització i generositat". "En les grans causes, tant a Barcelona com al conjunt del país la gent respon i es bolca", ha reblat. 

El president del Banc de Sang i Teixits, Manel Peiró, ha donat les gràcies a l'Ajuntament i a la Generalitat per obrir per primer cop les seves portes divendres 13 i dissabte 14 perquè tothom qui vulgui, i no només els seus treballadors, puguin donar sang. Peiró ha subratllat que després de Nadal sempre hi ha una baixada de les reserves de sang, però enguany s'ha vist agreujada per una pressió dels serveis d'urgències durant aquestes festes una mica més elevada del normal. 

L'any passat més de 9.500 persones van donar sang en aquesta campanya. Peiró ha volgut també donar un missatge de tranquil·litat tot i que les reserves hagin disminuït. "Sabem que la resposta dels conciutadans sempre és espectacular", ha indicat. 

Eduard Muñiz, director del laboratori d'Immunohematologia del Banc de Sang i Teixits, ha fet una crida especial al grup zero negatiu, el donant universal, perquè "és especialment important en situacions d'urgència quan no hi ha temps per conèixer el grup del receptor". Muñiz ha explicat que només un 7% dels catalans tenen aquest grup. 

Durant la roda de premsa a la capital catalana s'ha fet una demostració d'un anàlisi per conèixer el grup sanguini i ha donat el seu testimoni Yaiza, una jove que a l'abril va ser trasplantada amb èxit del moll de l'ós i que l'any passat també va participar en la presentació de la campanya de donació més gran de l'any.

Comentarios
Multimedia Diari