L'àrea metropolitana es tenyeix de 'taronja' i capitalitza l'efervescència de Ciutadans

El PSC perd a ciutats cabdals del 'cinturó roig' com l'Hospitalet, Sant Adrià, El Prat, Viladecans, Rubí o Sant Boi

19 mayo 2017 21:41 | Actualizado a 22 mayo 2017 13:06
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un dels territoris que s'anticipava clau per entendre els resultats electorals d'aquest 27-S, l'àrea metropolitana de Barcelona, s'ha tenyit de 'taronja'. L'efervescència de Ciutadans (C's) s'explica, en part, per la irrupció del partit d'Albert Rivera a la conurbació de Barcelona en detriment del PSC, que perd pistonada. Un dels casos més clarificadors és l'Hospitalet de Llobregat, segona ciutat catalana i el feu més important de l'històric 'cinturó roig'. Ciutadans més que duplica els vots que va obtenir el 2012 en aquesta ciutat i passa per davant dels socialistes. Aquesta situació és repeteix a altres ciutats com El Prat de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Rubí, Sant Boi de Llobregat o Viladecans.

En el conjunt de l'àrea metropolitana de Barcelona, Junts pel Sí és, com en el conjunt de Catalunya, la força més votada. La llista unitària independentista és primera força a comarques com el Barcelonès, el Baix Llobregat, el Vallès Occidental, el Vallès Oriental, el Maresme, el Garraf o l'Alt Penedès. Ciutadans, que explica el seu auge -passa de 9 a 25 diputats- gràcies a la seva forta irrupció a les comarques barcelonines, és segona força en aquest territori.

A la ciutat de Barcelona, i amb el 96% escrutat, Junts pel Sí obté el 37,28% dels vots, per davant de Ciutadans (17,70%), que puja fins a ser segona força; PSC (11,48%); CUP (9,99%); Catalunya Sí que és Pot (9,76%) i PP, que passa de segona a última força (9,17%), només per davant d'UDC (3,10%), que no ha obtingut representació al Parlament.

Pel que fa a l'efervescència de C's, aquesta s'explica per resultats com els de l'Hospitalet de Llobregat, on és primera força per davant del PSC. Ciutadans obté més de 28.000 vots, el 23,6% dels suports. El partit d'Albert Rivera també passa per davant del PSC a ciutats com El Prat de Llobregat (23,6%), Sant Adrià de Besòs (24%), Rubí (25,9%), Viladecans (28,3%) o Sant Boi de Llobregat (24%). A Castelldefels o Gavà, d'altra banda, s'erigeix com a primer força superant a Junts pel Sí.

Els socialistes, per la seva banda, es mantenen com a primera força als feus de Santa Coloma de Gramenet (25,2%) i Cornellà de Llobregat (24,4%) -a escassos vots de distància de Ciutadans-, a més d'altres municipis més petits com Badia del Vallès, on obté un dels seus millors resultats en el conjunt del país, amb més d'un 27% de vots socialistes.

D'altra banda, la davallada del PP al conjunt de Catalunya es repeteix també a l'àrea metropolitana, només amb l'excepció de la ciutat de Badalona, ciutat també del candidat popular a la presidència, Xavier Garcia Albiol. A la tercera ciutat catalana, el PP arreplega 7.000 vots més que el 2012 i passa de tercera a segona força, només dos punts i mig per darrere de Junts pel Sí.

A capitals de comarca i ciutats de pes, com Sabadell, Terrassa, Mataró, Granollers, Vilanova i la Geltrú, el comportament dels resultats ha estat molt similar, amb Junts pel Sí com a primera força destacada, seguida de Ciutadans com a segona força i el PSC en tercer lloc. En el cas de Sant Cugat del Vallès o Vilafranca del Penedès, en canvi, qui és tercera força és la CUP.

Els independentistes, de fet, obtenen els seus millors resultats a la comarca de l'Alt Penedès, amb el 10,6% dels vots de la comarca. Catalunya Sí que es Pot, per la seva banda, té els seus millors resultats al Vallès Occidental, on és quarta força amb l'11,6% dels vots d'aquesta comarca

Comentarios
Multimedia Diari