Mas: 'La unitat dóna més força a Catalunya i és el que més tem l'Estat'

El president de la Generalitat es compromet a assumir "personalment" els propers passos del país i a no defugir les decisions "per difícils que puguin ser"

19 mayo 2017 23:50 | Actualizado a 23 mayo 2017 09:19
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha demanat que es prengui bona nota que la unitat dóna força a Catalunya, com es va demostrar el 9-N, i ha destacat que la unitat també és "el que més tem l'Estat". "La unitat permet fer entendre millor el que volem, com a país i com a societat, i ens dóna moral de victòria", ha argumentat en el seu tradicional discurs institucional de Cap d'Any. En aquest context, ha avisat que l'Estat vol una Catalunya dividida perquè sap que així és "més dèbil i vulnerable". També s'ha referit a les decisions "complicades i no exemptes de risc" que s'hauran de prendre en les pròximes setmanes i s'ha compromès a assumir "personalment" els propers passos del país.

 

Mas ha reivindicat la necessitat de la unitat sense donar cap pista sobre la data d'unes possibles eleccions plebiscitàries ni de les negociacions amb ERC. El president de la Generalitat ha posat el 9-N com a mostra que la unitat dóna força a Catalunya com a país perquè, segons ha defensat, sense la implicació de la societat civil, dels voluntaris, dels diferents partits polítics i del Govern no hauria estat possible. En aquest sentit, ha defensat que s'hauria de prendre bona nota que "la unitat ens fa més forts i ens permet avançar de manera més sòlida".

 

Com a contrapartida, Mas ha assenyalat que, precisament, la unitat és el que més tem l'Estat. "L'Estat ens vol dividits, cadascú pel seu compte. Sap que així som més dèbils i més vulnerables", ha avisat per després cridar a prendre'n bona nota i "actuar en conseqüència". També sobre l'actitud de l'Estat, el president ha avisat que "alguna cosa falla, i no pas menor" quan decideix querellar-se per la via penal contra "els que faciliten la participació i donen la veu i el vot a la ciutadania".

 

En aquest context, ha lamentat que "tota la maquinaria institucional de l'Estat" estigués en contra del 9-N i ha assenyalat que, malgrat això, els catalans van protagonitzar un "exercici d'autoafirmació, de respecte, de democràcia i de lliure opinió de llibertat. "Un exercici de democràcia que en ple segle XXI hauria de ser normalitat en lloc de l'excepció, hauria de convidar al diàleg i a la negociació en lloc de querelles judicials", ha conclòs.

 

Mas s'ha referit a les decisions "complicades i no exemptes de risc" que es prendran en les pròximes setmanes i ha recordat que el camí fins al 9-N estava ple d'obstacles que es van superar, "molts d'externs i alguns d'interns", ha puntualitzat.

 

Tal com assegura que va fer per arribar al 9 de novembre, ara, el president de la Generalitat renova el seu compromís per "assumir personalment" les decisions que cregui més adequades. "És la meva responsabilitat com a president, no defugir les decisions per difícils que puguin ser. Mentre tingui la confiança que m'heu atorgat amb els vostres vots, així ho faré", ha garantit el president.

 

I sense fer menció a la possible data de les eleccions, ha assegurat que "quan arribi el moment" seran els vots dels ciutadans els que configuraran els escenaris de futur que guiaran les regnes del país.

 

La crisi no està superada

En el terreny econòmic, Mas ha afirmat que no es pot donar la crisi per superada perquè les desigualtats no s'han reduït i no hi ha feina per a tothom encara que en els índex econòmics hi ha "canvis en la bona direcció". Uns canvis que el president confia poder "confirmar i accentuar" durant el 2015.

 

Mas ha destacat que per primer cop des de fa set anys cada trimestre de l'any hi ha hagut creixement econòmic i, també per primer cop, cada mes l'atur ha baixat en relació al mateix mes de l'any anterior així com que s'ha creat ocupació i feina de "manera sostinguda".

 

Però en contraposició a aquests indicadors, Mas ha assenyalat que la pobresa o el risc de caure-hi no ha disminuït i que encara no hi ha feina per a tothom que vol treballar. En aquest context, ha considerat que queda camí per recórrer i que "no es pot baixar la guàrdia ni un sol mil·límetre". "El Govern que presideixo ho té clar i seguirà treballant i esforçant-se per lluitar contra les desigualtats, per defensar els serveis públics fonamentals i per ajudar a crear noves oportunitats", ha refermat.

 

Transparència per eradicar males pràctiques

Mas ha defensat que un altre canvi "de calat" del 2014 ha estat l'aposta decidida per la transparència i les bones pràctiques de l'administració, un àmbit en el qual la Generalitat "s'ha situat com a capdavantera de la regeneració democràtica que la societat reclama i exigeix" i ha posat com a exemple la Llei de la transparència i accés a la informació recentment aprovada al Parlament i el portal de transparència impulsat pel Govern.

 

"No vull dir amb això que tot es faci bé; però sí que hi ha el ferm compromís de fer les coses millor; de combatre les irregularitats i les males pràctiques quan hi siguin; d'exigir responsabilitats quan algun governant o servidor públic les cometi; d'administrar els recursos públics amb la mateixa cura que si fossin els nostres precisament perquè són els de tots", ha detallat el president.

Segons Mas, ara hi ha una "consciència més extensa i una exigència més gran" per eradicar les males pràctiques i per instaurar unes administracions "més àgils, més properes i més transparents".

 

El president ha conclòs el missatge institucional convidant els ciutadans a "viure amb intensitat, amb esperança i amb la confiança que sabrem, entre tots, construir una Catalunya millor".

Comentarios
Multimedia Diari