Mas convoca les eleccions per al 27-S

El president s'envolta de De Gispert, Munté, Homs i Borràs per a oficialitzar la convocatòria

19 mayo 2017 22:08 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:22
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El president de la Generalitat, Artur Mas, ja ha signat el decret amb el que dissol el Parlament i convoca les eleccions per al 27-S. La signatura s'ha fet des del Saló Mare de Déu de Montserrat del Palau de la Generalitat i ha començat amb la lectura del decret per part del secretari de Govern, Jordi Baiget. El decret, que manté una fórmula ordinària de convocatòria i no fa referència al caràcter plebiscitari de les eleccions, serà publicat aquest divendres al DOGC. Per a la signatura, Mas s'ha fet acompanyar per la presidenta del Parlament, Núria de Gispert; la vicepresidenta del Govern, Neus Munté; el conseller de la Presidència, Francesc Homs, i la consellera de Governació, Meritxell Borràs.

El president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, ja ha convocat les properes eleccions. Tal i com s'ha previst, el decret de convocatòria serà publicat aquest al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, i fixa els comicis per al 27 de setembre i la campanya electoral perquè comenci l'11 del mateix mes. El mateix document serveix també per dissoldre l'actual Parlament. El decret és pràcticament calcat al que es va publicar a l'octubre de 2012 per convocar les passades eleccions de manera ordinària, i al text s'especifica que el 27 de setembre se celebraran "eleccions al Parlament de Catalunya".

En les darreres setmanes, el govern espanyol havia amenaçat al president de la Generalitat en recórrer el decret si en algun moment apareixia dins el document el caràcter plebiscitari del 27-S. Des del Govern ja van avisar que el decret que es publicaria seria una convocatòria ordinària, que no trobarien cap element per recórrer els tribunals i suspendre les eleccions, i que el caire de plebiscit del 27-S li'l donarien "els partits i el resultat" de les eleccions.

I així ha estat. El decret és pràcticament idèntic al que Mas va signar a l'octubre de 2012, per convocar les eleccions que es van celebrar el 25 de novembre d'aquell any. Literalment es diu que "es convoquen eleccions al Parlament de Catalunya", es dissol de forma oficial la cambra catalana, es fixen les dates de la campanya i dels comicis, i s'estableix que "les circumscripcions electorals de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona elegiran, respectivament, 85, 17, 15 i 18 diputats".

Tot el decret ha estat llegit pel secretari del Govern, Jordi Baiget, just abans que Mas seies a la cadira i signés el decret a la taula disposada per a l'ocasió. Per darrere, s'ho miraven somrients la presidenta del Parlament i els consellers Munté, Homs i Borràs.

Comentarios
Multimedia Diari