Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Mas diu al 'Financial Times' que "seria impossible per Catalunya no tenir la seva pròpia estructura de defensa"

El president de la Generalitat aposta per seguir a l'OTAN en cas d'independència però admet que "no hi ha consens" sobre la política militar

ACN

Whatsapp
L'entrevista al president de la Generalitat, Artur Mas, al diari 'Financial Times'

L'entrevista al president de la Generalitat, Artur Mas, al diari 'Financial Times'

 El president de la Generalitat, Artur Mas, assegura en una entrevista amb el diari 'Financial Times' que "seria impossible per Catalunya no tenir la seva pròpia estructura de defensa". Mas admet que el disseny de la política militar d'un hipotètic país independent és el tema "més delicat" entre la construcció de les estructures d'estat perquè "no hi ha consens". "Però el meu partit, i jo personalment, creiem que Catalunya ha de seguir formant part de l'OTAN. I com a membre de l'OTAN haurem de complir els nostres deures", afirma el president de la Generalitat al rotatiu britànic, en una entrevista que signa el corresponsal Tobias Buck. Mas admet, però, que l'hipotètic exèrcit català "seria petit".

En l'entrevista, Mas explica que si 'Junts pel Sí' guanya les eleccions del 27-S iniciaran un procés per posar en marxa estructures d'estat. "No es tracta de declarar la independència immediatament. Es tracta d'iniciar el procés que condueix cap a l'estat català independent", explica Mas. "Actualment tenim oficines comercials i delegacions a l'exterior que gestionen el turisme i la cultura. Però encara no tenim una xarxa de serveis exteriors com la d'un estat. Tot això ho haurà de dissenyar el futur govern en els propers 18 mesos", assegura el president de la Generalitat.

Mas també explica que caldrà crear l'Hisenda Pròpia, un sistema de la seguretat social i un banc central. "La idea de construir un estat dins de l'Estat espanyol, que segur que enfurismarà Madrid, arriba després que el govern central hagi rebutjat repetidament les peticions del senyor Mas i d'altres per permetre un referèndum formal sobre la independència de Catalunya", diu l'article del diari britànic.

Mas assegura al rotatiu anglès que els catalans han progressat més "en els últims trens anys que en els tres segles previs", però adverteix que el procés només seguirà endavant en cas de victòria de 'Junts pel Sí'. "Si tenim una majoria al parlament la nit del 27-S continuarem amb el procés. Si no tenim majoria, és evident que el procés no podrà continuar", adverteix Mas. El rotatiu explica el debat que s'ha generat a Catalunya i diu que els crítics del 'sí' asseguren que s'ha posat "el llistó massa baix" perquè el sistema electoral "permetrà al bloc pro-independència guanyar amb majoria absoluta amb el 45% dels vots, molt menys del que caldria en un referèndum clar de dins/fora com el d'Escòcia l'any passat". El 'Financial Times' diu que Mas reconeix que la majoria de vots donaria "més força i legitimitat" al procés independentista però que "en una elecció parlamentària es compten escons, no vots".

Temas

  • CATALUNYA

Comentarios

Lea También