Metges insta a reobrir 1.200 llits per superar el col·lapse per la grip

El sindicat denuncia que els serveis d'urgències ja estan prou tensionats i que està en risc la seguretat dels pacients

19 mayo 2017 16:45 | Actualizado a 19 mayo 2017 16:45
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El sindicat Metges de Catalunya (MC) exigeix que el Departament de Salut reobri els 1.200 llits que s’han tancat els últims anys als hospitals catalans per les retallades, per superar el col·lapse que registren els serveis d’urgències des de fa més de dues setmanes per la grip.

El president d’MC, el cirurgià Jordi Cruz, explicà ahir que, segons les dades recollides per aquest sindicat a set grans hospitals, «els serveis d’urgències estan col·lapsats, amb boxs duplicats, passadissos plens de pacients i esperes de fins a dotze hores» per atendre’ls.

«Tots aquests serveis d’urgències ja estan, estructuralment, tensionats en el seu dia a dia i, ara, amb l’epidèmia de la grip, encara ho estan més. Les condicions són precàries i els professionals així ens ho indiquen», explicà.

Cruz cità com a exemple, en aquest sentit, la carta que dimecres va fer arribar el comitè d’empresa de l’Hospital Parc Taulí, de Sabadell, al conseller de Salut, Antoni Comín, i al Govern de la Generalitat, sobre les «lamentables condicions en les quals són atesos els usuaris i en les quals es veuen forçats a treballar els professionals».

En la missiva, a més, s’alerta que «està en risc la seguretat dels pacients i, a causa de la insuportable pressió assistencial i la mala gestió dels recursos, si no es fa una cosa immediata estarà en risc l’excel·lent qualitat assistencial que els professionals han demostrat fins ara».

El primer remei per alleujar aquestes circumstàncies, va dir, hauria de ser la reobertura dels 1.200 llits tancats als diferents hospitals i dotar amb més recursos humans i econòmics aquests serveis i també l’atenció primària.

Alguns hospitals ja han començat a obrir llits, com el Vall d’Hebron, que n’ha contractat deu a l’Hospital de l’Esperança i ha reservat un nombre similar al seu hospital de Traumatologia.

L’Hospital del Mar n’ha contractat trenta també a l’Esperança, i el Joan XXIII, de Tarragona, el Sant Joan, de Reus, i el Verge de la Cinta, de Tortosa, n’han obert una quarantena, en conjunt.

Considerà que l’epidèmia de grip està causant tensió en els serveis dels ambulatoris, a causa, principalment, de la retallada del miler de metges que s’ha realitzat els últims anys en la sanitat catalana. Si cada metge de la sanitat pública té assignades unes 1.500 cartilles (1.100 els pediatres), el miler de metges retallats atenia 1,5 milió de persones aproximadament, que s’han hagut de repartir entre la resta de professionals, cosa que causa retards en les visites d’atenció primària «de fins a quinze dies, en algun cas», indicà.


De baixa a moderada
L’activitat gripal epidèmica continua en augment a Catalunya i la seva intensitat ha passat de baixa a moderada, amb 343,96 casos per 100.000 habitants. Els casos de grip van augmentar en tots els grups d’edat la setmana del 2 al 8 de gener, excepte en el grup format per menors d’entre 5 i 14 anys.

Comentarios
Multimedia Diari