Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Mig miler de nenes catalanes han tornat a l'Àfrica després de patir l'ablació genital

Per la pressió policial quan viatgen als països d´origen dels seus pares

Agències

Whatsapp
Foto: http://stoptheablation.bloges.org/

Foto: http://stoptheablation.bloges.org/

L’antropòloga Adriana Kaplan, que treballa des de fa 25 anys en la prevenció de la mutilació genital femenina, reclama al Govern que sigui el personal sanitari i docent el que faci la prevenció d’aquesta pràctica i no els Mossos d’Esquadra com passa ara. Kaplan considera que el nou Govern de Carles Puigdemont hauria de «prendre cartes en aquest assumpte» i invertir la tendència per la qual la policia intervé en el moment en què es coneix que les nenes viatjaran a un país africà on es practica la mutilació genital femenina.

«La policia no pot liderar la lluita contra la mutilació genital femenina», defensa l’experta, que porta a terme les investigacions de la Fundació Wassu-Universitat Autònoma de Barcelona a Gàmbia i a Espanya. Segons dades de la Fundació, en els últims tres anys unes 490 nenes –432 de les quals d’origen gambià– han viatjat a Gàmbia i altres països africans on es practica la mutilació, i no han tornat a Catalunya.

El fet que les nenes no tornin a Catalunya –cosa que no passa amb els nens de les mateixes famílies– podria estar relacionada amb les actuacions policials que s’han dut a terme en diverses poblacions catalanes, majoritàriament de la província de Girona.

Aina Mangas, també antropòloga, i infermera que elabora la seva tesi doctoral sobre la mutilació genital femenina a Catalunya, considera que l’atenció a aquestes nenes hauria de donar-se des del naixement als centres d’atenció primària i les escoles, i al llarg de la seva vida, i no esperar que viatgin al país dels seus pares per protegir-les.

«Hi ha professionals de la salut i la docència amb ganes de formar-se en aquest tema, però no ho poden fer perquè els és impossible acudir a les jornades o reunions de coordinació», va dir Mangas. A parer d’Adriana Kaplan, «és una qüestió de voluntat política: si els Mossos poden formar-se i organitzar jornades, per què els metges i infermeres i els mestres no?», es preguntà.

Amb motiu del Dia Internacional de Tolerància Zero amb la Mutilació Genital Femenina, que es commemora avui, Kaplan assenyalà que unes 24.000 nenes i adolescents residents a Espanya estan en risc de patir-la.

Temas

  • CATALUNYA

Comentarios

Lea También