Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Miquel Iceta: 'No hi haurà cap nova legalitat sense canviar la Constitució'

Entrevista al Primer secretari del PSC. Candidat a la presidència de la Generalitat el 27-S

M.Victòria Bertran

Whatsapp
Miquel Iceta assegura que una Catalunya independent quedaria fora de la Unió Europea i hauria de sol·licitar l´ingrés de bell nou. Foto: Pere Ferré

Miquel Iceta assegura que una Catalunya independent quedaria fora de la Unió Europea i hauria de sol·licitar l´ingrés de bell nou. Foto: Pere Ferré

- Què espera Miquel Iceta del 27-S?

- Una participació molt alta que permeti establir al Parlament una majoria per cercar solucions als problemes que tenim i per constituir un Govern d’esquerres que capgiri la política de retallades que ha practicat Artur Mas amb el suport d’ERC.

- En quin sentit creu que la participació pot ser clau?

- Quanta més gent voti, més legitimitat a les institucions, més possibilitats que la pluralitat s’expressi amb potència. Interessa molta participació i una voluntat de canvi, perquè en definitiva el que decidim el 27-S és si segueix Artur Mas com a president, si segueixen les seves polítiques, i si seguim amb l’embolic, o hi ha una alternativa.

- Embolic per què?

- Embolic perquè ha plantejat un objectiu que no és el de la majoria dels catalans, un objectiu que divideix, i un objectiu pel qual no hi ha els instruments i no s’explica com s’hi arriba. Ningú no és capaç de respondre’ns com pensen arribar a la independència. Una declaració unilateral no va enlloc. Unilateralment no hi ha sortida al conflicte. La solució ha de ser acordada.

- Per què divideix votar sobre la independència? Per què no divideixen les altres eleccions i aquestes sí?

- Unes eleccions pots guanyar-les o perdre-les, i al cap d’un temps tornes a votar, però aquí es planteja una cosa que és irrevocable, irreversible. A la gent se la fa triar si és catalana o si és espanyola. Sigui quin sigui el resultat, hi haurà qui difícilment podrà acceptar una derrota, que no serà conjuntural sinó per sempre. Nosaltres, abans de plantejar el trencament, creiem que hi ha espai per a un nou acord.

- No s’ha invertit ja molt de temps intentant cercar un nou acord?

- El ministre escocès Salmond va dir que Escòcia havien estat 300 anys donant-hi voltes... aquí vam veure com es deixava de banda la lluita pel pacte fiscal després d’una reunió de dues hores a la Moncloa. Si es volen fer canvis seriosos, es necessita temps. Som conscients que no podem convèncer tothom, però no enganyarem ningú.

- Creu que s’està enganyant la gent?

- El 9-N ens van dir que el 10 de novembre tot seria diferent. I els mateixos ens diuen ara que després del 27-S tot serà diferent. Per què els hem de creure?

- Qui va dir que el 10 de novembre tot seria diferent?

- Artur Mas, Oriol Junqueras, tots els que van convocar la consulta. Ara ens tornen a dir que ens hem de comptar. Que no ens vam comptar, el 9-N? Per què els hem de fer cas?

- Al 9-N no se li va donar cap validesa.

- I el 27-S tampoc en tindrà cap de validesa; per la independència, tampoc.

- No servirà per saber quanta gent a Catalunya és partidària de la independència?

- No. Unes eleccions no poden substituir un referèndum.

- I si el referèndum no te’l deixen fer?

- Tenim la Constitució i l’Estatut. Si vols canviar-ho, has de plantejar-ho amb molta força i tenacitat, amb majories parlamentàries consecutives, amb majories al Congrés. Unilateralment no hi ha sortida. Ja es va fer una declaració de sobirania al Parlament, i va acabar impugnada i anul·lada pel Tribunal Constitucional. Amb la declaració d’independència passarà el mateix.

- L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) diu que s’haurà canviat la legalitat espanyola per una nova legalitat catalana, i que no tindrà efecte el que digui el Tribunal Constitucional.

- De legalitat només n’hi ha una. Els països seriosos funcionen des del respecte a les lleis, que es poden canviar, sí. Però primer les has de canviar per dir que en tens de noves. No hi haurà cap nova legalitat si no és amb una reforma de la Constitució. Nosaltres precisament el que diem és que volem canviar la legalitat, a través dels mecanismes que la pròpia Constitució estableix. La història ens ha ensenyat que quan Catalunya i les seves institucions surten de la llei, Catalunya és derrotada. El risc de quedar fora de la legalitat ja hem vist on ens porta: al desastre.

- Què passarà si guanya Junts pel Sí?

- Tinc una gran curiositat. En què es posaran d’acord, a banda de dir ‘sí a la independència’? Estem a menys de 30 dies de les eleccions i encara no ens han dit res de res ni del programa ni del full de ruta. Han fet una candidatura per al dia 27 de setembre. I després? I la resta de dies? Un partit que no presenta un programa electoral mereix la confiança de la gent?

- Sembla que així podria ser. Com interpreta el suport de la gent?

- El malestar està sent capitalitzat de forma intencionada per uns partits que volen mantenir-se al poder. Que, si guanyen, Mas seguirà de president és l’únic que sabem, tot i que ens ho van intentar amagar uns quants dies...

- Focalitza els atacs en Artur Mas, però què fem amb les entitats i amb tota la gent que vol la independència?

- Una entitat té tot el meu respecte, només faltaria. Ara, jo no li puc demanar una responsabilitat política. Al president de la Generalitat sí. Imaginem que guanyen. A qui demanarem responsabilitats si surten les coses malament? La gent que vol la independència tenen dret que des de la política i les institucions es doni sortida a les seves demandes. Nosaltres sabem quins són els problemes de fons: no es reconeix prou la personalitat nacional de Catalunya, no es reconeix Espanya com una nació de nacions, l’autogovern no està prou garantit perquè hi ha ingerències de l’Estat, Catalunya no rep un tracte fiscal just, Catalunya no participa en les decisions de l’Estat... Nosaltres, amb una reforma de la Constitució en sentit federal, donem un camí per respondre a aquestes demandes.

- La Constitució federal se sotmetria a referèndum?

- Sí, s’ha de votar. Precisament perquè sense saber que els catalans ho accepten no em val.

- I si es fa el referèndum i Catalunya diu ‘no’?

- Hem fracassat. No haurà funcionat i s’haurà de buscar una altra solució. Ara, si fem una operació d’aquesta envergadura és que l’oferta que hem acordat serà prou ambiciosa com per merèixer el suport de la majoria de catalans.

- Veu Mas capaç de fer marxa enrere?

- De rectificar no. Jo sempre he comparat Artur Mas amb un cotxe fantàstic, que té de tot. Té radar, televisió, moble bar... però no té marxa enrere.

- Les enquestes situen Junts pel Sí en primera posició.

- Depèn de quines. Jo he vist enquestes que els donen 55 diputats, quan ara ERC i Convergència en sumen 71.

- Podrien afegir-hi la CUP?

- Des del respecte, però... es pot anar amb la CUP a algun lloc? Amb la CUP pots coincidir en votacions, però pots governar? Com es posaran d’acord? Seria una olla de grills. Jo crec que ells mateixos veuen que l’invent que han fet durarà menys del que diuen que necessiten per la independència, que uns diuen que són vuit mesos i altres divuit.

- Els ciutadans ho hauran de valorar, oi?

- Els catalans ho hauran de valorar, però des que Mas és president, quins avenços hem tingut, quines noves competències, quins projectes, quines inversions? Cap. Artur Mas és el primer president que al llarg del seu mandat no ha aconseguit millorar el finançament. Vol ser president i no ha tingut la valentia d’encapçalar una lista i donar comptes del que ha fet aquests anys. Ens convé que Mas torni a fer les mateixes polítiques? El que hem de fer és fer pinya amb tots els que volen canviar Espanya. El nostre combat no és només contra la independència, és contra l’immobilisme. Volem una Catalunya millor dins d’una Espanya diferent.

- Per això també cal canviar el propi PSOE, oi?

- També. Ara, ja m’agradaria que el PP estigués on està el PSOE. Jo voldria un PSOE molt més avançat, és indiscutible, però ja al 2013 vam acordar la Declaració de Granada, que és un bon punt de partida. És veritat que per reformar la Constitució en sentit federal el PP també hi haurà d’estar d’acord. El PP no prendrà la iniciativa, però la nova correlació de forces que hi haurà després de les generals els obligarà a entrar en el debat. I nosaltres anirem al debat amb molta feina ja feta. Això vol dir amb tota la garantia d’èxit i que serà senzill? No.

- Amb quina previsió d’escons treballa el PSC per al 27-S?

- A mi m’agradaria tenir un resultat semblant al del 2012 [20 escons] o superar-lo una mica.

- Què farà el PSC el 28 de setembre?

- Parlar amb tothom.

- Començant per Catalunya Sí que es Pot?

- Començant pels partits que tinguin representació i vulguin respondre el problema de fons que tenim, perquè hi ha molts ciutadans preocupats perquè no tenen feina. No els direm ‘no patiu, que d’aquí a 18 mesos que ja tindrem la independència començarem a parlar del vostre problema’. Catalunya el 28 de setembre necessitarà molts acords, de tipus transversal, que no siguin d’un front contra un altre, i que estiguin centrats en la resolució dels problemes de la gent.

- Es poden fer bones polítiques socials sense tenir sobirania?

- La idea que Catalunya no és possible sense sobirania xoca contra la història, perquè quan hi ha hagut governs d’esquerres i s’han fet grans inversions, i s’han multiplicat els mossos, els metges i els professors… tot això què era? Una il·lusió?

- Hi ha qui retreu que de tot allò vénen els deutes.

- Ells han doblat el deute. Han doblat el deute que va deixar el Govern d’esquerres, havent governat menys temps i havent invertit molt menys, i havent fet retallades socials. En gestió són un desastre. S’han endeutat encara més que el Govern d’esquerres però frenant la inversió i retallant els serveis públics. Nosaltres volem discutir sobre això. Ara, se’ns farà difícil fer-ho amb el Raül Romeva. Ell dirà ‘jo no hi era’. El que posen quart a la llista, que és el que volen que segueixi de president, aquest no vindrà als debats. Diu que anirà a la Diputació Permanent a explicar-ho. Per favor, si acaba de dissoldre el Parlament! Si vol seguir de president i no ha tingut la valentia d’encapçalar una llista!

- Vostès sí que fa temps que tenen programa electoral. Quines són les línies bàsiques?

- Reactivar l’economia i crear ocupació, defensar l’Estat del Benestar, recuperar el prestigi de la política, lluitar contra la corrupció, i cercar un nou acord amb la resta d’Espanya que ens permeti votar en un referèndum. Creiem que aquests poden ser els objectius d’una gran majoria de catalans.

- És per la proximitat de les generals que han tret del programa del PSC el ‘dret a decidir’?

- No. El ‘dret a decidir’ en aquests moments ja no deia gaire. Si uns aposten directament per la independència, nosaltres advoquem directament pel federalisme. Tampoc volem expressions que no siguin prou clares i provoquin confusió. Nosaltres el que volem decidir és un nou acord amb la resta d’Espanya, que és una reforma constitucional en sentit federal, que es votarà en referèndum.

- Un govern de Pedro Sànchez a Madrid acceptaria que Espanya és una nació de nacions?

- No ho sé, però ho haurem d’intentar. Jo no hi renuncio. Nosaltres mai hem dit que això del federalisme sigui senzill ni ràpid, però és possible. És difícil, d’acord, però és que la independència és impossible. Pel federalisme sí que hi ha un camí. Serà apassionant.

Temas

  • CATALUNYA

Comentarios

Lea También