Montblanc acull l’exposició sobre el primatòleg Jordi Sabater Pi

La mostra es podrà visitar al Centre d’Interpretació de l’Art Rupestre de les Muntanyes de Prades, a Montblanc, fins al 24 de setembre

08 agosto 2017 08:19 | Actualizado a 08 agosto 2017 08:21
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Del 8 d’agost al 24 de setembre, a la seu del Centre d’Interpretació de l’Art Rupestre de les Muntanyes de Prades (CIAR), es podrà visitar la mostra de l’exposició del primatòleg Jordi Sabater Pi, descobridor de Floquet de Neu.

L’exposició evidencia la ingent tasca de recerca realitzada per aquest científic que, entre altres coses, va constatar la intel·ligència dels primats no humans.

La mostra està inclosa al programa ‘Exposicions itinerants’ de la Diputació de Tarragona. L’exposició ‘Jordi Sabater Pi. Una vida dedicada a la ciència’, produïda per l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social), a partir del material dipositat a la Col·lecció Sabater Pi de la Universitat de Barcelona – Parc Científic de Barcelona, es pot visitar del 8 d’agost al 24 de setembre a la seu del Centre d’Interpretació de l’Art Rupestre de les Muntanyes de Prades (CIAR), a Montblanc, gràcies al Museu Comarcal de la Conca de Barberà i a l’Ajuntament de l’esmentada localitat.

Exposicions Itinerants

L’estada a Montblanc també es realitza en el marc del programa ‘Exposicions itinerants’ que la Diputació de Tarragona posa a disposició dels ajuntaments amb l’objectiu de fomentar el dinamisme cultural i fer arribar l’oferta expositiva arreu de la demarcació. L’horari és de dimarts a divendres, de les 10 a les 14 h.

Aquesta mostra inclou magnífics dibuixos de Sabater Pi i posa de manifest la ingent tasca de recerca duta a terme per aquest científic. Entre altres coses, va constatar la intel·ligència dels primats no humans, una vessant que actualment l’IPHES complementa investigant el seu comportament cognitiu en general que inclou aspectes que van des de la lateralitat manual (per què fem servir més la mà dreta que l’esquerra) fins a la seva capacitat tecnològica. 

A través de diferents plafons, amb moltes imatges fotogràfiques, es fa un recorregut per la vida científica de Jordi Sabater Pi des que el 1939, quan ell teia 16 anys, la seva família es trasllada a viure a Fernando Poo, a l’Àfrica, una illa que actualment s’anomena Bioko, fins a les seves últimes reflexions.

L’any 1966, Floquet de Neu entra a la vida de Sabater Pi, un insòlit goril·la albí que serà portada al National Geographic Magazine. Dinou any després, el 1985, el primatòleg s’instal·la a viure a Barcelona, on funda la càtedra de Psicologia animal a la Universitat de Barcelona, consolidant així una vida plena de grans descobriments, encara que aquí sigui menys conegut que a països com el Japó o els Estats Units.

Comentarios
Multimedia Diari